Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kortdurende Pitstop bij crisis

In het tijdschrift Groepen (NVGP, Nederlandse Vereniging voor groepsdynamica en groepspsychotherapie) schrijft Akke van de Ploeg – gz-psycholoog bij kliniek de Pitstop van Altrecht – over de werkwijze van de Pitstop afdeling. 
Group therapy

De Pitstop afdeling is er voor patiënten die elders ambulant in behandeling zijn, die een crisis doormaken, en die slecht met die crisis kunnen omgaan. Zij worden kortdurend (ongeveer twee weken) opgenomen en doorlopen dan een klinisch psychotherapeutisch behandelprogramma. Vervolgens worden zij terugverwezen naar hun ambulante behandelaar, met een goed plan en aanbevelingen. Het therapieprogramma bestaat uit non-verbale onderdelen en verbale onderdelen.

Non-verbale therapieën zijn beeldende therapie, psychomotore therapie en tuintherapie. Daarnaast wandelt de groep driemaal per week met verpleegkundigen in de bosrijke omgeving. Verbale therapieën zijn de dagopening en -sluiting, gewoontepatroon, CPAP-groep (aandacht voor het zogenoemde crisispreventie-actieplan), mindfulness, sociotherapie, huiskameroverleg, medicatiespreekuur en psycho-educatie. Samen met hun behandelaren en in groepstherapieën onderzoeken de patiënten hun suïcidale en/of destructieve coping, voor een beter begrip en meer zelfinzicht.

Daarna wordt gewerkt aan coping, met de nadruk op behoud en versterking van de autonomie van de patiënt. Door de hoge intensiteit van het programma en doordat de therapie klinisch en in de groep plaatsvindt, wordt de coping van de patiënt snel zichtbaar; vermijding is in deze therapie hierdoor namelijk lastig vol te houden. Patiënten worden aangemoedigd om tijdens de opname alvast te oefenen met de alternatieve coping die vanuit de groep aangereikt wordt.

Akke van der Ploeg schrijft: ‘Soms is de kracht van de groep en winst van de behandeling alleen al dat iemand zich niet gek voelt, of minder eenzaam en dat hij of zij zich realiseert: ‘Ik ben niet de enige die hiermee worstelt!’.

Meer informatie over groepspsychotherapie NVGP: groepspsychotherapie.nl

Bron: GZ-psychologie/rubriek Nieuws


Gerelateerde informatie

Tip | Congres Behandeling van suïcidaal gedrag, 3 december 2021, Utrecht
Meer informatie en inschrijven >