Gerben Meynen: ‘Geen enkele psychische stoornis maakt iemand per definitie wilsonbekwaam’

In het najaar van 2017 gaf Gerben Meynen aan de Amsterdamse VU zijn oratie Kwetsbare keuzes, als eerste Nederlandse hoogleraar Ethiek en psychiatrie. Centraal in zijn betoog stond de vraag in hoeverre een psychische stoornis iemands wilsbekwaamheid of toerekeningsvatbaarheid kan beïnvloeden, en met welke criteria dat kan worden vastgesteld. Aan GZ-psychologie legt hij uit dat het antwoord op deze praktische vraag verband houdt met het eeuwenoude filosofische probleem van de vrije wil.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

U bent ook bijzonder hoogleraar Forensische Psychiatrie aan Tilburg University, en u heeft een boek gepubliceerd over toerekeningsvatbaarheid, een begrip dat nauw verbonden is met wilsbekwaamheid. Vanwaar uw belangstelling voor beide vraagstukken?

‘Die belangstelling kreeg ik al in het eerste jaar van mijn opleiding tot psychiater. Ik heb zowel geneeskunde als wijsbegeerte gestudeerd, waarna ik me ben gaan specialiseren tot psychiater. In het kader van die opleiding werkte ik op de gesloten afdeling van de Valeriuskliniek in Amsterdam. Wat mij daar opviel was hoe ik met patiënten die heel psychotisch waren, en bij wie die stoornis hun gedrag op cruciale

0
5

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.