Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Interactieve tekentest meet wederkerigheid bij autisme

Samen met onderzoekers van de VU ontwikkelde klinisch psychologe en behandelaar Tineke Backer van Ommeren de interactieve tekentest (IDT).1 Een artikel over de meerwaarde van deze nieuwe, veelbelovende autismetest.
Premium

Een autismespectrumstoornis (ASS) wordt gekenmerkt door problemen op drie hoofddomeinen: beperkte sociale communicatie, beperkt repetitief gedrag, en een sensorische overgevoeligheid of ondergevoeligheid (DSM -5, APA, 2013).2 Beperkt wederkerig gedrag is een hoofdkenmerk van ASS. Deze beperking valt in het domein van de sociale communicatie en wederkerigheid is een essentiële vaardigheid voor adequaat sociaal gedrag. Bij mensen met ASS kunnen beperkingen in de wederkerigheid variëren van een totale afwezigheid van wederkerig gedrag tot licht wederkerig gedrag. Behalve dat voor een goede diagnostiek van ASS ook andere symptomen moeten worden aangetoond, is daarnaast ook een betrouwbare meting van wederkerig gedrag noodzakelijk om ASS te kunnen vaststellen. Dat kan met IDT, een interactieve real life-test die is ontwikkeld als onderdeel van de uitgebreide diagnostiek van ASS.

De interactieve tekentest

Met de IDT kan worden bepaald of – en in welke mate – er sprake is van een bepaald niveau van wederkerig gedrag, wat verwacht kan worden van jeugdigen vanaf 6 jaar. Ook geeft de test specifieke informatie over de aard van eventuele beperkingen in het wederkerig (sociale) gedrag. Daarmee kan IDT een aanvulling zijn op informatie uit bijvoorbeeld de ADOS-2 (Autisme Diagnostisch Observatieschema).3 Ook biedt IDT concrete aanknopingspunten voor de behandeling en/of training bij ASS.

De IDT is genormeerd voor kinderen/jongeren tussen de 6 en 18 jaar en de test wordt in maximaal tien minuten afgenomen. Al bij de eerste ASS-screening kan afname van de IDT heel nuttig blijken. In combinatie met het opnemen van

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in