Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

onder collega’s

Weg met de DSM?

Twee interviews over de transdiagnostische benadering

Lieske Sonneveldt, klinisch psycholoog bij ggz-instelling Altrecht, en Stefan Hofmann, onderzoeker aan de Boston University (VS) hebben gemeen dat ze allebei voortrekker zijn van het transdiagnostisch behandelen. Welke overtuigingen drijven hen, waar staan ze nu, en hoe gaan zij te werk?

De weerstand tegen de DSM lijkt te groeien. Steeds luider wordt de roep om een vorm van psychische zorg die niet gebaseerd op een ‘rigide indeling’ in van elkaar gescheiden stoornissen, maar een die rekening houdt met de unieke kenmerken van elke afzonderlijke patiënt.

De Amerikaanse onderzoeker Stefan Hofmann ziet de DSM het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. Aan de Boston University (VS) ontwikkelde hij het concept process-based treatments (PBT) voor psychische stoornissen. Deze zomer ontmoetten wij hem in België waar hij een tweedaagse workshop PBT gaf aan de KU leuven.

Lieske Sonneveldt is een van de voortrekkers van het transdiagnostische behandelen in Nederland. Onder haar leiding heeft de Utrechtse ggz-instelling Altrecht – ongeveer een jaar geleden – een transdiagnostisch behandelteam opgezet. Dit behandelteam neemt niet de diagnose als uitgangspunt voor de behandeling, maar de hulpvraag van de patiënt.

Lieske Sonneveldt: ‘Transdiagnostisch werken heeft de toekomst’

Bij het Transdiagnostisch Team Utrecht van ggz-instelling Altrecht, kunnen patiënten terecht met complexe angst-, stemmings- of persoonlijkheidsproblematiek. In plaats van de klassieke intake met één zorgverlener biedt Altrecht een startmodule aan, bestaande uit vier gesprekken met twee zorgverleners. Ook de verdere behandeling verloopt anders, vertelt teamleider Lieske Sonneveldt.

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE