Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bright days, dark moods

Fotografe: Aleid Denier van der Gon
Fotografe: Aleid Denier van der Gon

Heeft u de meest deprimerende maand net achter de rug? Zit u er middenin? Of moeten de moeilijke maanden nog komen? Volgens de omstreden en onnavolgbare ‘wetenschappelijke’ formule van de Britse psycholoog Cliff Arnall bevindt de dag waarop mensen zich het meest zwaarmoedig voelen zich in januari. Het klinkt logisch: goede voornemens blijken mislukt, vakanties zijn ver weg, je hebt te veel geld besteed aan de feestdagen en de dagen zijn nog donker.

Toch wordt ook beweerd dat juist februari de moeilijkste maand is. Ook dat klinkt plausibel, want: na de lange maand januari is er nog steeds geen zicht op zon, je hebt je inmiddels suf gegoogled en nog steeds de perfecte zomervakantiebestemming niet gevonden, er draaien weinig nieuwe films in de bioscoop en dan is er ook nog Valentijnsdag… Echter, volgens anderen worden we het meest somber in de lente, omdat veel mensen allergieën hebben voor pollen en er een relatie is tussen pollen en depressie, en vanwege het ‘bright days, dark moods’-effect: het is mooi weer en iedereen heeft plezier behalve jij.

Ik vind die eerste maanden van het jaar juist altijd heel prettig, na de eindspurt met congressen, deadlines, borrels en een extra drukke poli-agenda. Een frisse start met meer tijd en ruimte voor het uitwerken en toepassen van nieuwe ideeën. Die ideeën doe ik meestal gedurende het jaar op, tijdens congressen of door het lezen van artikelen, en vaak vind ik aantekeningen daarvan terug bij het opruimen van stapels papier,

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in