Trauma

Tijmen Bostoen

Tijmen Bostoen | ‘Psychedelica maken de behandeling van trauma effectiever’

Kunnen ernstig getraumatiseerde patiënten baat hebben bij psychedelica om hun PTSS te overwinnen? Die vraag staat centraal in het onderzoek van psychiater Tijmen Bostoen bij ARQ Centrum ‘45. Vooral de met MDMA bereikte resultaten zijn volgens hem hoopgevend.
Trauma

Hoe herken en behandel je traumatische rouw?

Traumatische rouw omvat klachten van een persisterende rouwstoornis, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en depressie na verlies van een dierbare. Een passende behandeling kan resulteren in een aanzienlijke vermindering van de klachten.
Trauma
Volwassen man met kleuter op schoot eten samen een ijsje

Schuldgevoel na seksueel misbruik

Schuldgevoelens van slachtoffers van seksueel misbruik kunnen betrekking hebben op verschillende aspecten van het seksueel misbruik.
Trauma
illustratie meisje zittend op de grond met hoofd tussen haar knieen en handen die naar haar wijzen

Trauma en schuldgevoel

Tot een aantal jaar geleden was er in onderzoek naar en in de behandeling van traumatische gebeurtenissen vooral aandacht voor de angstsymptomen die een traumatische gebeurtenis met zich meebrengt. Zo viel de classificatie PTSS in de DSM onder de groep ‘Angststoornissen'. De laatste jaren is daar verandering in gekomen.
Trauma
Trudy Mooren

Trudy Mooren | ‘Ik wil de beste zorg voor kinderen uit getraumatiseerde gezinnen’

Eind vorig jaar hield Trudy Mooren haar oratie 'De consequenties van psychotrauma voor gezinsrelaties'. De leerstoel (Universiteit Utrecht) wordt gefinancierd door ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, waar Mooren sinds jaren individuele getraumatiseerde patiënten behandelt. Als bijzonder hoogleraar doet ze meer onderzoek naar de gevolgen van trauma voor onderlinge gezinsrelaties, en naar hoe hulpverleners daarmee moeten omgaan.
Trauma

Interview met Jannetta Bos | ‘Vraag altijd naar gevoelens van walging’

Als zij denken aan wat zij hebben meegemaakt, voelen patiënten met PTSS niet alleen stress, maar soms ook walging. Dat kan een effectieve traumabehandeling in de weg staan. Pak daarom altijd eerst de walging aan, raadt psychotherapeut Jannetta Bos van Arq Centrum '45 hulpverleners aan.
Trauma

Anne Marsman: ‘Trauma is niet alleen een cognitieve aangelegenheid.’

Anne Marsman, psycholoog, initiatiefnemer van Traumanet.nl en trainer bij Trauma company, gaat in haar lezing in op de biologie van trauma, wat de impact van trauma op ons zenuwstelsel is en hoe de polyvagaal theorie je kan helpen (nog) beter signalen van het lichaam bij getraumatiseerde mensen te zien en zo beter te behandelen. Anne: […]
Trauma
Interview Marit Sijbrandij

Interview Marit Sijbrandij | ‘De interventie PM+ kan psychische klachten bij vluchtelingen tegengaan’

Hoe kun je tegengaan dat vluchtelingen langdurige psychische klachten hebben zoals depressie, angst en posttraumatische stressstoornis (PTSS)? Hoogleraar Klinische psychologie Marit Sijbrandij vond een antwoord op die vraag in Problem Management+ (PM+), een door de WHO ontwikkelde interventie voor mensen in landen met een minder goed georganiseerde ggz. Bijzonder is dat behandeling kan worden uitgevoerd door niet-psychologen.
Trauma

Hoe een complexe traumatheorie een sterk verhaal bleek

De polyvagaal-theorie is een tot de verbeelding sprekende theorie over hoe ons autonome zenuwstelsel reageert op ingrijpende gebeurtenissen. Steeds meer behandelaars behandelen hun patiënten met polyvagale technieken, terwijl recent onderzoek laat zien dat de basale assumpties van de theorie niet kloppen.
Trauma
PTSS

Veiligheid van PTSS behandelingen

Hoewel de mogelijke schadelijke effecten van psychologische PTSS-behandelingen in onderzoek lang buiten beschouwing zijn gebleven, krijgen deze de laatste jaren steeds meer aandacht. Bevindingen zijn samengevat in een recente meta-analyse. Hierin zijn randomised controlled trials (RCTs) opgenomen met twintig of meer deelnemers die rapporteerden over de incidentie van schadelijke effecten van hun behandeling. Daarin werd […]