Trauma

Trauma

Interview met Jannetta Bos | ‘Vraag altijd naar gevoelens van walging’

Als zij denken aan wat zij hebben meegemaakt, voelen patiënten met PTSS niet alleen stress, maar soms ook walging. Dat kan een effectieve traumabehandeling in de weg staan. Pak daarom altijd eerst de walging aan, raadt psychotherapeut Jannetta Bos van Arq Centrum '45 hulpverleners aan.
Trauma

Anne Marsman: ‘Trauma is niet alleen een cognitieve aangelegenheid.’

Anne Marsman, psycholoog, initiatiefnemer van Traumanet.nl en trainer bij Trauma company, gaat in haar lezing in op de biologie van trauma, wat de impact van trauma op ons zenuwstelsel is en hoe de polyvagaal theorie je kan helpen (nog) beter signalen van het lichaam bij getraumatiseerde mensen te zien en zo beter te behandelen. Anne: […]
Trauma
Interview Marit Sijbrandij

Interview Marit Sijbrandij | ‘De interventie PM+ kan psychische klachten bij vluchtelingen tegengaan’

Hoe kun je tegengaan dat vluchtelingen langdurige psychische klachten hebben zoals depressie, angst en posttraumatische stressstoornis (PTSS)? Hoogleraar Klinische psychologie Marit Sijbrandij vond een antwoord op die vraag in Problem Management+ (PM+), een door de WHO ontwikkelde interventie voor mensen in landen met een minder goed georganiseerde ggz. Bijzonder is dat behandeling kan worden uitgevoerd door niet-psychologen.
Trauma

Hoe herken en behandel je traumatische rouw?

Traumatische rouw omvat klachten van een persisterende rouwstoornis, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en depressie na verlies van een dierbare. Een passende behandeling kan resulteren in een aanzienlijke vermindering van de klachten.
Trauma

Hoe een complexe traumatheorie een sterk verhaal bleek

De polyvagaal-theorie is een tot de verbeelding sprekende theorie over hoe ons autonome zenuwstelsel reageert op ingrijpende gebeurtenissen. Steeds meer behandelaars behandelen hun patiënten met polyvagale technieken, terwijl recent onderzoek laat zien dat de basale assumpties van de theorie niet kloppen.
Trauma
PTSS

Veiligheid van PTSS behandelingen

Hoewel de mogelijke schadelijke effecten van psychologische PTSS-behandelingen in onderzoek lang buiten beschouwing zijn gebleven, krijgen deze de laatste jaren steeds meer aandacht. Bevindingen zijn samengevat in een recente meta-analyse. Hierin zijn randomised controlled trials (RCTs) opgenomen met twintig of meer deelnemers die rapporteerden over de incidentie van schadelijke effecten van hun behandeling. Daarin werd […]
Trauma
traumatherapie

Narratieve Exposure Therapie: NET

Narratieve Exposure Therapie (NET) is gericht op meervoudig getraumatiseerde patiënten met een posttraumatische stress stoornis (PTSS). Door het levensloopperspectief, waarin niet alleen de nare maar ook de positieve gebeurtenissen een plaats krijgen, is NET een waardevolle en aanspreekbare traumatherapie.
Trauma

Derealisatie verhoogt kans op PTSS

Wie een trauma meemaakt en daarbij gevoelens van 'derealisatie' ervaart, heeft een verhoogde kans om later ernstige PTSS, depressie, angst, pijn en sociale beperkingen te ontwikkelen.
Trauma

Therapeuten en onderzoekers over traumabehandeling

De afgelopen jaren zijn er belangrijke resultaten geboekt als het om de behandeling van trauma gaat. Toch krijgt een groep cliënten om diverse redenen nog geen goede behandeling.
Trauma

DIS wordt veroorzaakt door vroegkinderlijk trauma blijkt uit neurobiologisch onderzoek

Neurowetenschapper Simone Reinders analyseerde alle artikelen die daar wereldwijd over zijn gepubliceerd.