Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gesignaleerd

Premium

België vergoedt consultatie eerste lijn

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-017-0063-7/MediaObjects/41480_2017_63_Fig1_HTML.jpg

In België komt er eindelijk beweging in de positie van de klinisch psycholoog. Tot nog toe kwam consultatie bij een vrijgevestigd psycholoog niet in aanmerking voor vergoeding door zorgverzekeraar, op enkele uitzonderingen na; waarbij de zorg veelal werd vergoed op vrijwillig initiatief van de ziekenfondsen. Maar onlangs heeft de federale regering in haar zomerak- koord een jaarlijks budget van 22,5 miljoen euro gereserveerd voor de

vergoeding van psychologen in de eerste lijn. Psychologen komen daarvoor in aanmerking als de consultatie plaatsvindt op voorschrift van een arts en als de psycholoog is opgenomen in het globaal medisch dossier van de patiënt. Eind 2018 zou de regeling moeten ingaan. Goed nieuws dus, want de publieke opinie en met name de huisartsen drongen hier al geruime tijd op aan. De Vlaamse Vereniging voor Klinische Psychologie (VVKP) beschouwt het (slechts) als een eerste stap in de goede richting. De vereniging vindt het zorgbudget namelijk te krap bemeten en is het oneens met de opgelegde verwijzing door een huisarts. Direct na de bekendwording zijn de klinisch psychologen in actie gekomen: er worden nu regionale psychologenkringen opgericht die een verankering krijgen in de regionale eerstelijnszorg. De Vlaamse regering is bezig met het uittekenen van eerstelijnszones. Het uittekenen wordt aangestuurd door een multidisciplinair samengestelde zorgraad, met de psychologenkringen als verplichte partner.

Een derde beweging die een vermelding verdient, is de oprichting van de Beroepsvereniging voor Wetenschappelijk onderbouwde Psychotherapie (BWP), waarin de verschillende therapierichtingen zich hebben verenigd. Doel is om ‘het aanbod van kwaliteitsvolle, wetenschappelijk onderbouwde psychotherapie te garanderen en bevorderen’, ook op beleidsniveau.

Bron:

1. www.​vvkp.​be


https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-017-0063-7/MediaObjects/41480_2017_63_Fig2_HTML.jpg

Gebruikt u de Kindcheck?

Sinds 2013 zijn beroepskrachten verplicht om de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te gebruiken bij vermoedens van geweld in huiselijke kring. De Kindcheck is onderdeel van de meldcode en hoort bij de eerste stap, namelijk het in kaart brengen van de signalen (Ook wanneer een hulpverlener alleen met volwassen patiënten werkt, is deze verantwoordelijk voor het signaleren van kindermishandeling). De Kindcheck helpt bij het in kaart brengen van de oudersignalen, waardoor kindermishandeling eerder gesignaleerd kan worden. Bij de Kindcheck worden de volgende vragen gesteld:

  • wie maken deel uit van je gezin (ben je zwanger/ kleinkinderen)?

  • wat is de leeftijd van de kinderen en wonen zij de hele week bij je?

  • wie zorgt er nog meer voor de kinderen?

lukt het je, ondanks je situatie, de kinderen

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem GZ-psychologie een maand gratis op proef. Tijdens deze maand heb je onbeperkt toegang tot alle content. Na een maand stopt het proefabonnement automatisch.


    Al abonnee? Log dan in