Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steengoede titel, steengoed boek

Onlangs verscheen het zelfhulpboek Laat ze maar denken. Tem je sociale angst van psychotherapeut Rob Faltin. Het is een zelfhulpboek met oefeningen waarin mensen zichzelf blootstellen aan sociaal ongemak om van hun sociale angst af te komen. Een boekrecensie.
Premium

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-017-0064-6/MediaObjects/41480_2017_64_Fig1_HTML.jpg

Na het lezen van Laat ze maar denken, betrap ik mezelf er geregeld op dat ik, – wanneer ik onbedoeld met een vlek op mijn shirt loop of wanneer ik iets raars zeg of doe -, tegen mezelf zeg: ‘Ach, laat ze maar denken.’ Een bevrijdende gedachte. Maar in dit zelfhulpboek voor mensen met sociale angstklachten gaat het niet om de acceptatie van onbedoelde vlekken op kleding of het onbedoeld doen of zeggen van rare dingen; nee, Laat ze maar denken staat boordevol oefeningen waarin je juist expres vlekken op je kleding maakt en rare dingen zegt en doet. Het boek volgt hiermee de principes van social mishap exposure, vrij vertaald: het blootstellen aan sociaal misgrijpen.1
Bij social mishap exposure oefenen cliënten met het opzettelijke schenden van sociale omgangsvormen. Ze gedragen zich expres dom, gek of irritant om daarmee opzettelijk de door hen gevreesde negatieve consequentie uit te lokken (zoals afwijzing). Voorbeelden van oefeningen uit het boek zijn: bellen naar een doe-het-zelfzaak met de vraag of ze mango’s verkopen — ‘blijf aan de lijn, vul stiltes niet op en blijf vragen naar mango’s.’ Een ander voorbeeld is om aan willekeurige mensen te vragen of zij een foto van je willen maken, terwijl jij gekke bekken trekt of een gekookt ei op je hoofd kapotslaat. Social mishap exposure gaat dus een stuk verder dan de reguliere exposure, waarbij cliënten met ‘normaal’ sociaal gedrag oefenen en daardoor merken dat de ‘rampen’ waar ze bang voor zijn, uitblijven (bijvoorbeeld alleen op een terrasje koffie gaan drinken en om je heen kijken naar de andere mensen op het terras).

Verlaat je comfortzone

Is het wel echt nodig om de extreme exposure oefeningen van Rob Faltin te doen om van je sociale angst af te komen? In het boek wordt hier niet op ingegaan, maar als therapeut en onderzoeker ben ik wel benieuwd naar de evidentie van social mishap exposure versus reguliere exposure. In de literatuur vind ik hierover dat social mishap exposure is ontwikkeld voor de mensen die geen baat hadden bij de reguliere exposure oefeningen; hun angst voor afwijzing bleef overheersen.2 In een aantal (kleine) studies is gevonden dat social mishap exposure effectiever is dan reguliere exposure.35 Daarbij was het ook niet zo dat cliënten vaker afhaakten bij social mishap exposure. Het ziet er dus naar uit dat het wel zinvol is

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem GZ-psychologie een maand gratis op proef. Tijdens deze maand heb je onbeperkt toegang tot alle content. Na een maand stopt het proefabonnement automatisch.


    Al abonnee? Log dan in