Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vier psy-beroepen in de Wet BIG, wie zit daarop te wachten?

De Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO) en het Nederlands Instituut van psychologen (NIP) pleiten voor opname van twee nieuwe beroepen in de Wet BIG: de orthopedagoog-generalist en de kinderen jeugdpsycholoog. Een onzalig plan, zo betogen Peter van Drunen en Cees van der Staak.

In plaats van de beoogde integratie dreigt nu echter verdere versplintering van de beroepenstructuur. De NVO wil dat de orthopedagoog opgenomen wordt in de Wet BIG, en het NIP pleit voor opname van de kinder- en jeugdpsycholoog. Wat betreft de orthopedagoog heeft de minister zich inmiddels laten overtuigen: in het onlangs gepubliceerde voorstel voor wijziging van de Wet BIG is de orthopedagoog opgenomen als nieuw BIG-basisberoep, naast de gz-psycholoog en de psychotherapeut.

De acties van NVO en NIP komen niet als een verrassing. De NVO is altijd ongelukkig geweest met de gz-psycholoog als ‘samengevoegd’ BIG-beroep voor psychologen en pedagogen, en het NIP voert al jaren campagne voor zelfstandige erkenning van de kinderen jeugdpsycholoog naast de gz-psycholoog. Vanuit die achtergrond voeren beide verenigingen al meer dan twintig jaar eigen verenigingsregisters van respectievelijk de orthopedagoog-generalist en de kinder- en jeugdpsycholoog.

Door het toenemend belang van BIG-registratie in de gezondheidszorg is de positie van de beroepsbeoefenaren die in die verenigingsregisters zijn opgenomen steeds onzekerder geworden. Denk bij voorbeeld aan het kwaliteitsstatuut, dat bepaalt dat in de

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in