Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vier psy-beroepen in de Wet BIG, wie zit daarop te wachten?

De Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO) en het Nederlands Instituut van psychologen (NIP) pleiten voor opname van twee nieuwe beroepen in de Wet BIG: de orthopedagoog-generalist en de kinderen jeugdpsycholoog. Een onzalig plan, zo betogen Peter van Drunen en Cees van der Staak.
Premium

In plaats van de beoogde integratie dreigt nu echter verdere versplintering van de beroepenstructuur. De NVO wil dat de orthopedagoog opgenomen wordt in de Wet BIG, en het NIP pleit voor opname van de kinder- en jeugdpsycholoog. Wat betreft de orthopedagoog heeft de minister zich inmiddels laten overtuigen: in het onlangs gepubliceerde voorstel voor wijziging van de Wet BIG is de orthopedagoog opgenomen als nieuw BIG-basisberoep, naast de gz-psycholoog en de psychotherapeut.

De acties van NVO en NIP komen niet als een verrassing. De NVO is altijd ongelukkig geweest met de gz-psycholoog als ‘samengevoegd’ BIG-beroep voor psychologen en pedagogen, en het NIP voert al jaren campagne voor zelfstandige erkenning van de kinderen jeugdpsycholoog naast de gz-psycholoog. Vanuit die achtergrond voeren beide verenigingen al meer dan twintig jaar eigen verenigingsregisters van respectievelijk de orthopedagoog-generalist en de kinder- en jeugdpsycholoog.

Door het toenemend belang van BIG-registratie in de gezondheidszorg is de positie van de beroepsbeoefenaren die in die verenigingsregisters zijn opgenomen steeds onzekerder geworden. Denk bij voorbeeld aan het kwaliteitsstatuut, dat bepaalt dat in de ggz alleen BIG-geregistreerde beroepsbeoefenaren mogen optreden als regiebehandelaar.

Met de beoogde opname van de orthopedagoog en de kinder- en jeugdpsycholoog in het BIG-register proberen NVO en NIP nu te waarborgen dat hun geregistreerde leden in de toekomst ook als regiebehandelaar mogen optreden.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-017-0024-1/MediaObjects/41480_2017_24_Fig3_HTML.jpg

Maar zijn de belangen van de beroepsgroep wel gediend met twee nieuwe BIG-beroepen? En belangrijker nog: draagt dit bij aan de doelstelling van de Wet BIG, namelijk: duidelijkheid scheppen voor de cliënt over wie deskundig is in de behandeling van zijn problemen? Naar onze mening is het antwoord op deze vragen een tweevoudig nee.

Is de cliënt erbij gebaat?

De NVO en het NIP stellen dat de deskundigheid van de orthopedagoog en de kinder- en jeugdpsycholoog op dit moment niet zijn geborgd in de Wet BIG. Hierdoor zou de cliënt niet weten welke beroepsbeoefenaren deskundig zijn in psychologische of pedagogische zorg aan kinderen en jeugdigen. Dit is

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem GZ-psychologie een maand gratis op proef. Tijdens deze maand heb je onbeperkt toegang tot alle content. Na een maand stopt het proefabonnement automatisch.


    Al abonnee? Log dan in