Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zonder verbinding is er niets

Zelfs na achttien jaar ervaar ik het contact met cliënten als bijzonder werk. Iedere ontmoeting is weer een nieuw, uniek verhaal. Het gesprek in de spreekkamer of in een groep, zonder afleidingen; alleen woorden en gevoelens die uitgewisseld worden. Het blijft een magisch iets, de verbinding tussen mensen en wat eruit kan ontstaan.
Midsection of men and women sitting in a circle during group therapy, talking.
© Halfpoint / stock.adobe.com

Persoonsgerichte psychotherapie bestaat uit een intensief behandeltraject, waarin zowel door de cliënt als de therapeut hard gewerkt wordt. In de onderstaande casus wordt het proces omschreven van de Cognitive Behavioral Analysis System of Psychotherapy (CBASP), een therapievorm die in 1974 is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog James P. McCullough Jr. en die vanaf 2006 in Nederland werd geïntroduceerd en geïmplementeerd door gz-psycholoog Jenneke Wiersma en collega’s.

Warme vorm van psychotherapie

De zakelijke afkorting ‘CBASP’ doet misschien anders vermoeden, maar het betreft een uiterst warme vorm van psychotherapie. Grondlegger McCullough Jr. heeft bij het ontwikkelen van de behandelmethode zijn eigen worsteling met persisterende somberheidsklachten en zijn pessimistische kijk op het leven als uitgangspunt genomen.
De therapie bevat een veelheid aan therapeutische ingrediënten en hierin staat de relatie met de therapeut centraal, die wordt volop ingezet als instrument. In de therapie wordt dan ook veel geïnvesteerd in het opbouwen van een stevige therapeutische relatie. De therapeut geeft de cliënt daarbij terug wat hem of haar opvalt in de relatie. Dit doet de behandelaar op een betrokken manier, waarbij de therapeut het gevoel onder woorden brengt dat het gedrag van de cliënt op hem of haar heeft. De cliënt krijgt hiermee een goede indruk van de binnenwereld van de therapeut, en van het effect dat de cliënt heeft op de beleving van de therapeut. Oordelen of perspectieven van belangrijke anderen die de cliënt in het verleden, in zijn ontwikkeling, heeft geïnternaliseerd, worden op die manier nog eens bevraagd.
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in