Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beweeg tegen depressie!

Het is al bekend dat fysieke activiteit depressie kan voorkomen. Het is echter nog niet bekend in welke mate fysieke activiteit of bewegen een beschermde werking kan hebben. Dit is onderzocht in een systematische review en meta-analyse van 15 studies, waarbij studies minstens 3000 volwassenen en minstens 3 jaar follow-up gegevens moesten bevatten om geselecteerd te worden.1
bewegen
Er werd gevonden dat volwassenen die voldeden aan de bewegingsnorm van ongeveer 2,5 uur per week stevig wandelen, 25% minder risico hadden op een depressie, vergeleken met volwassenen die geen enkele fysieke activiteit rapporteerden. Zelfs volwassenen die aan de helft van deze bewegingsnorm kwamen, hadden een verlaagd risico op depressie (18%). De grootste voordelen werden vastgesteld bij het verschil tussen geen beweging en een beetje beweging. De voordelen van een hoger activiteitenniveau waren minimaal, maar hiervan waren relatief weinig gegevens beschikbaar.

De auteurs hebben ook geschat bij hoeveel mensen een depressie voorkomen had kunnen worden als de minder actieve volwassenen wel voldoende beweging hadden gehad. Hun schatting is dat dan 11,5% van de depressiegevallen voorkomen had kunnen worden door te bewegen. De conclusie is dat beweging significante mentale gezondheidsvoordelen heeft, zelfs als het beweegniveau lager is dan aanbevolen. Gezondheidsmedewerkers wordt daarom geadviseerd om elke toename in fysieke activiteit van patiënten aan te moedigen.

Bron: