Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

David van den Berg: ‘Praten met mensen is niet gevaarlijk’

Een patiënt met een psychose behandelen voor PTSS? Voor veel therapeuten is dat een brug te ver, maar volgens David van den Berg hebben patiënten er veel baat bij. Begin dit jaar promoveerde de idealistische Haagsche psycholoog op een onderzoek waarin hij aantoont dat zo’n behandeling niet alleen effectief is, maar ook veilig.

David van den Berg (36) glimlacht bij de herinnering aan de naïviteit waarmee hij als jonge GZ-psycholoog zijn oudere collega’s de stuipen op het lijf joeg. “Wat ben je in godsnaam aan het doen?”, vroegen die collega’s toen ze erachter kwamen. “Iemand met een psychose behandelen met exposure, dat kan helemaal niet, dat is levensgevaarlijk!” Maar het werkte goed, want die jongen knapte er ontzettend van op, dus ik begreep niet waarover ze zich druk maakten. Gelukkig stimuleerde mijn toenmalige supervisor en latere promotor Mark van der Gaag (hoogleraar klinische psychologie, VU) mij om door te gaan.’

Het verhaal van David van den Berg is kenmerkend voor de onbevangen blik waarmee hij tien jaar geleden als derdejaars student psychologie de ggz binnenstapte. ‘Ik liep stage op een gesloten afdeling voor mensen met een psychose.

Vanaf dag één dacht ik: wat is hier nog een hoop werk te verzetten. De mens achter de patiënt bleef er volledig

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in