Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek ondernemerschap en burn-out

Het aantal mensen dat kampt met mentale problemen, zoals burn-out en stress, is hoger dan ooit. Kunnen we iets leren van ondernemers?
Confident barber expert. Young man looking at camera and smiling standing at barbershop *** Local Caption *** © Odua Images / stock.adobe.com

Ondernemers worden vaak neergezet als helden én workaholics. Om hun bedrijf te runnen staan de meeste ondernemers altijd ‘aan’, ook buiten reguliere werktijden. Dat maakt het voor hen lastiger om tussendoor geestelijk bij te tanken.

Anders dan je zou verwachten, lopen ondernemers gemiddeld echter minder risico op een burn-out dan werknemers in loondienst, zo blijkt uit een studie van UvA-hoogleraar Entrepreneurship Martin Obschonka en collega’s.1

Ondernemerschap en autonomie

Een half jaar lang volgden de onderzoekers hiervoor 348 ondernemers en 1.002 werknemers. Wat maakt dat ondernemers beter bestand zijn tegen burn-outs?

‘Het werk van ondernemers blijkt niet meer dagelijkse werkstressoren – zoals werkdruk, tijdsdruk en administratieve taken – op te leveren, maar juist minder in vergelijking met werk in loondienst’, vertelt Obschonka.’ Bovendien biedt het ondernemerschap een hoge mate van persoonlijke werkautonomie.

Een positief psychologisch rendement

Dit alles leidt tot een positief psychologisch rendement op de forse investering die ondernemers doen door hun grote betrokkenheid bij het werk. Hierdoor krijgen zij door hun werk gemiddeld niet alleen meer energie en een positievere gemoedstoestand dan werknemers in loondienst; ze zijn ook gelukkiger en tevredener met hun werk. Gemiddeld bezien lijkt ondernemerschap mensen gelukkiger te maken.’

Vooral ondernemers met een eenmanszaak (zonder personeel) lopen minder risico op een burn-out. De onderzoeksresultaten zijn ook relevant voor werk in loondienst. Als daarin zou worden gekozen voor een meer ondernemende opzet, via intrapreneurship in grote organisaties, kan dat ook risico’s op burn-out verminderen.

BRON:
1. Obschonka M., e.a. (2023). Job Burnout and Work Engagement in Entrepreneurs: How the Psychological Utility of Entrepreneurship Drives Healthy Engagement.Journal of Business Venturing, 38,106272.
https://doi.org/10.1016/j.jbusvent.2022.106272