Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechten & plichten

Grondrechten in het tuchtrecht

In het tuchtrecht spelen de grondrechten van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens slechts op de achtergrond een rol, zelden wordt er direct naar verwezen. Het kan echter wel.
In het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) zijn fundamentele grondrechten opgenomen die gelden voor alle inwoners van de landen die bij het verdrag zijn aangesloten. Een van de belangrijkste grondrechten staat in artikel 6, het recht op een eerlijk proces. Een eerlijk proces houdt onder meer in dat mensen toegang moeten hebben tot een onpartijdige rechter en dat ze tegen rechterlijke uitspraken in beroep kunnen gaan. Daarbij hoort ook het recht op hoor en wederhoor, het inbrengen van bewijstukken en het oproepen en laten horen van getuigen.

Casus

Een ontevreden patiënt had tegen een huisarts een tuchtklacht ingediend omdat de huisarts onvoldoende zorgvuldig onderzoek zou hebben verricht tijdens een consult. Zo zou de huisarts niet naar het hart en naar de longen van de patiënt hebben geluisterd, terwijl dit wel zou hebben gemoeten. Nu was er bij het consult een verpleegkundige aanwezig die kon getuigen dat de huisarts dit onderzoek wel degelijk had verricht. Helaas weigerden zowel het Regionaal als het Centraal Tuchtcollege de verpleegkundige als getuige te horen. Ze verklaarden de klacht wel gegrond en gaven de huisarts een waarschuwing.
De huisarts diende hierop via haar gemachtigde een zogenaamd herzieningsverzoek in. Op grond van artikel 52 van de wet BIG is herziening van een onherroepelijk geworden uitspraak mogelijk
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in