GZ-psychologie nr. 6, 2021

  Interview met Ruud Jongedijk | Leven met chronische depressie | Ontwikkelingen in de behandeling van autisme

  ‘Door PPEP4All kreeg ik de regie over mijn leven terug’

  Een langdurige, onsuccesvolle depressiebehandeling zorgt er vaak voor dat zowel de cliënt als de behandelaar zich machteloos en gefrustreerd voelt. Mede daarom is er bij chronische depressie steeds meer aandacht voor Psychiatrische Rehabilitatie. Auteurs beschrijven het behandelprotocol PPEP4All en presenteren een casus.

  Mr. Psychology

  Edwin Garrigues (Gary) Boring (1886-1968), destijds hoogleraar Psychologie aan Harvard University, staat bekend als een van de eerste historici in de psychologie.

  Kees Korrelboom

  Ervaringsdeskundigheid

  Onverwacht kwamen ze de curatieve ggz binnen: de ervaringsdeskundigen. Dat ex-patiënten al langer werden ingezet in de hulpverlening aan chronisch psychiatrische patiënten en binnen de verslavingszorg, wist ik.

  Opinie

  Op uitnodiging van GZ-Psychologie reageren twee gz-opleiders en twee studentenondersteuners op de eerder geplaatste opinie 'Studentondersteuners voor Specialisten, ontlasten én ontwikkelen', een bijdrage van Francisco Steenbakkers en Anneloes van den Broek die is verschenen in GZ-Psychologie 5 (2021).

  Psychotherapeut Christien de Jong: ‘Ik help kankerpatiënten hun veerkracht te hervinden’

  De jaarlijkse NVPO Award, bedoeld voor mensen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de psychosociale oncologie, ging vorig jaar naar Christien de Jong (1965). Al ruim dertig jaar behandelt de Amsterdamse psychotherapeut mensen die door een ongeneeslijke ziekte uit balans zijn geraakt.

  Rechten & plichten

  Psychiater en jurist Diederik de Rooy: Het correctierecht is niet oneindig | Advocaat bij Eldermans|Geerts advocaten in de zorg: De regiebehandelaar.

  Boeken etc.

  Gesignaleerd: Hunkeren naar verbinding, Casusboek schematherapie - 21 voorbeelden uit de praktijk, Drang naar samenhang, Recensie: Act in balans - Doen wat werkt voor jou in een 'maakbare' wereld.

  Een revue met een lach en een traan

  Onlangs zag ik 'The modern art revue' van Alex Klaasen en Steef de Jong op televisie. Het stuk was in 2017 in de theaters geweest, en het verhaalde over 100 jaar moderne kunst sinds Marcel Duchamp, die in 1917 met de gesigneerde pispot als kunstuiting de wereld shockeerde.

  Willemijn Scholten

  Redactioneel GZ-psychologie nr.6/2021 | Stenen en bloemen

  Ik heb net twee zeer inspirerende cursusdagen van de NET-training (Narratieve Exposure Therapie) achter de rug. NET is bedoeld voor mensen met PTSS met meervoudige trauma's. Bij NET worden stenen en bloemen gelegd langs iemands levenslijn. 'Stenen' symboliseren traumatische gebeurtenissen en 'bloemen' staan voor de mooie gebeurtenissen in iemands leven.

  Ruud Jongedijk: ‘ARQ Centrum’45 is hét nationale instituut voor psychotraumatologie’

  Na zeventien jaar neemt psychiater Ruud Jongedijk afscheid als directeur behandelzaken van ARQ Centrum'45, een innovatief kenniscentrum op het gebied van de psychotraumatologie. Jongedijk's introductie van Narratieve Exposure Therapie (NET) in Nederland was een doorbraak in de behandeling van patiënten met PTSS ten gevolge van meervoudig trauma.

  nieuws

  'Stap uit de schaduw', Hey, het is oké, Zit niet zo te friemelen!, ECT bij anorexia nervosa

  Hoe behandel je autisme?

  Autismespectrumstoornis is een chronische aandoening waarbij vooral begeleiding passend is. Toch zijn er ook mogelijkheden voor een behandeling, wat zijn de laatste ontwikkelingen?