Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De antisociale persoonlijkheidsstoornis, een samenspel tussen psychiatrie en maatschappij

Prof. dr. Arno van Dam pleit in zijn oratie op 1 oktober jl. aan de Tilburg University voor betere diagnostiek en behandeling van mensen met de diagnose antisociaal gedrag en gaat in op de rol van de maatschappij.
New Content Item (2)
Tilburg University

Aan de orde komen de definitie van de antisociale persoonlijkheidsstoornis, hoe die tot stand gekomen is en welke problemen dat met zich meebrengt. Hij wil dat mensen met de diagnose antisociale persoonlijkheidskenmerken beter geholpen worden.

Van Dam pleit voor minder bureaucratie, meer flexibiliteit en meer inzet van technologie. Daarnaast hebben behandelaren angst voor of weerstand tegen cliënten met antisociale trekken. De oplossingen voor betere zorg liggen echter niet alleen in de GGZ, maar ook bij stigmatisering vanuit de maatschappij. Het samenspel tussen individueel gedrag en de maatschappelijke beoordeling is niet los van elkaar te zien.

Met zijn oratie aanvaardt Arno van Dam zijn ambt tot bijzonder hoogleraar Antisociaal gedrag, Psychiatrie en Maatschappij bij het departement Ranzo van Tilburg School of Social and Behavioral Science. Van Dam houdt zich bezig met onderzoek naar diagnostiek en behandelmogelijkheden van antisociaal gedrag met als doel de toegang van deze groep in de zorg te vergroten en stigma te verminderen.

Arno van Dam is klinisch psycholoog en hoofd wetenschappelijk onderzoek bij GGz WNB, en is daarnaast o.a. lid van het podium Antisociaal gedrag van het Kenniscentrum.

Bron: tilburguniversity.edu, Mijnbsl.nl


Gerelateerde informatie

Uitgave Antisociaal gedrag en persoonlijkheidsproblematiek

Begin van dit jaar publiceerde Prof. dr. Arno van Dam met Dr. Madeleine Rijckmans, en Dr. Wiesvan den Bosch het praktijkboek ‘Antisociaal gedrag en persoonlijkheidsproblematiek‘. Door kennis te delen hopen zij de angst voor en de misvattingen over mensen met antisociale persoonlijkheidstrekken te verminderen en te inspireren door handvatten voor behandeling te bieden.