Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Afscheid nemen bestaat niet

Premium

Vaak voelde ik me er kind aan huis, zeker nadat ik al negen maanden lang drie tot vijf keer per week bij het gezin over de vloer kwam. Ook voor kinderen kan het moeilijk zijn dat de therapeut het gezin verlaat, zeker als het ook individuele therapie kreeg. Niet ieder gezin wil het, kan het: afscheid nemen, goed afscheid nemen. Hoe doe je dat? En bestaat dat eigenlijk wel? Als therapeut neem je daarom het voortouw als het einde van een intensieve behandeling nadert.

Behalve dat we de gebruikelijke voordracht van een excuusbrief van de ouders aan de kinderen inplannen, en een eindevaluatie met de verwijzer, bieden we gezinnen daarbij een einduitje aan. Er is een bedrag van enkele tientjes beschikbaar om samen met het gezin iets lekkers te eten of iets leuks te doen.

Ik denk terug aan moeder Alma, die geen twee keer hoefde na te denken en die een heuse Venezolaanse maaltijd op tafel toverde voor haar dochter, zichzelf en mij. Dat was heel bijzonder. Ook herinner ik me het gezin dat dol was op kikkerbilletjes van de Chinees die ze mij maar wat graag wilden laten proeven. En moeder Suzan die afscheid nemen onzin vond, maar die toch wel verheugd was toen ik bij het laatste gesprek een taartje had meegenomen.

Het gezin van Julian en Linda kiest voor discobowlen. Ik haal de gezinsleden thuis op en ben verrast door de prachtige outfits die ze voor de gelegenheid dragen. Julian gooit zijn eerste strike en Linda rolt met haar ogen als haar ouders een dansje doen na een goede worp. Het wordt een feestelijk afscheid, al is het werkelijke dag zeggen moeilijk voor ons allemaal. Wat hebben we hard gewerkt samen, negen maanden lang. En wat een vooruitgang is er geboekt! Ik vind het heel speciaal dat deze mensen me hebben toegelaten in hun leven, en ik heb op mijn beurt ook veel van hen geleerd,

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem GZ-psychologie een maand gratis op proef. Tijdens deze maand heb je onbeperkt toegang tot alle content. Na een maand stopt het proefabonnement automatisch.


    Al abonnee? Log dan in