Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BIG-registratie als brevet

Premium

Inmiddels weten we beter. ‘Gz-psycholoog’ is een titel met status geworden. Studenten verdringen zich om optimaal voor te sorteren op de GZ-opleiding. Afgestudeerden zijn bereid gemiddeld vijf jaar te wachten op een opleidingsplaats, instellingen vechten om opleidingssubsidies en vacatures blijken moeilijk op te vullen.

Tegelijkertijd laait, als een veenbrand, telkens weer de discussie op over de meerwaarde van de gz-psycholoog. Recent bijvoorbeeld weer, in een LinkedIn-discussie over het tekort aan gz-psychologen:

‘hoe het bestaat dat zo veel, zeer bekwame psychologen NIP met veel kennis, ervaring en uitstekende contactuele eigenschappen links worden gelaten, worden genegeerd’, zo vraagt ene Pjotr K zich retorisch af.

Heeft Pjotr gelijk? Helemaal wel, en tegelijk helemaal niet. Helemaal wel: enerzijds is niet elke gz-psycholoog bekwaam, en natuurlijk zijn er niet-BIG-geregistreerde psychologen en pedagogen die hun werk even goed of zelfs beter doen. Maar anderzijds: datzelfde kan gezegd worden van chauffeurs zonder rijbewijs, piloten zonder vliegbrevet, of mensen die artsenij, fysiotherapie of verpleegkunde bedrijven zonder… juist, BIG-registratie.

Toch vragen we ons nooit af wat de meerwaarde is van een rijbewijs, een vliegbrevet of een BIG-registratie voor dokters. Waarom dan telkens wel weer de discussie over de betekenis van de BIG-registratie voor psychologen? Allerlei verklaringen schieten door het hoofd: universiteiten die ongebreideld studenten opleiden en voorspiegelen dat ze zonder BIG-registratie aan de slag kunnen, beroepsverenigingen die net doen of verenigingsregistraties eenzelfde status hebben (ooit gehoord van de arts-KNMG of de fysiotherapeut-KNGF?). Maar de belangrijkste verklaring is toch misschien wel dat in de praktijk soms bijna geen verschil is tussen wel- en niet-BIG-geregistreerde psychologen. Vaak werken ze zij aan zij, zonder dat duidelijk is wat de grenzen zijn van de bevoegdheid van een niet-geregistreerde. Vergelijk dat met de huisarts of de tandarts, waar een niet-BIG-geregistreerde op eigen gezag nog geen wratje mag verwijderen of

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem GZ-psychologie een maand gratis op proef. Tijdens deze maand heb je onbeperkt toegang tot alle content. Na een maand stopt het proefabonnement automatisch.


    Al abonnee? Log dan in