Blog: vervloekt

´Haar kleren zijn behekst door een oude vrouw, daarom valt ze steeds’; ‘ik heb mijn somberheid nooit begrepen tot ik erachter kwam dat de bruidsschat nog niet geheel was afbetaald’; ‘ik heb klachten omdat ik de vloek van mijn familie draag’; ‘ik heb dezelfde naam als mijn oom en die was ook ziek, vandaar.´

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Ziekte-narratief

Het zijn de antwoorden van mijn patiënten in Kenia, wanneer ik hen aan het eind van de intake vroeg naar een verklaring van hun psychische klachten. De antwoorden zijn prototypisch voor de veelvoorkomende ziektetheorieën over beheksing, bruidsschatconflicten, vervloekingen of familieverbanden in Kenia. Deze in mijn ogen bizarre ideeën over de oorzakelijkheid van ziekte vervulden mij vaak van ongeloof en verwondering. Juist hierin, – in de confrontatie met dergelijke stuitende cultuurverschillen -, schuilen voor mij zowel het gevaar als de grote schoonheid van intercultureel werken.

Ter introductie nemen we nu eerst een korte duik in de sociaal-culturele wetenschap. Wanneer iemand

0
3

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.