Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Boeken etc.

Premium

Gesignaleerd

Levensverhalen en psychotrauma

In NET worden niet alleen de schokkende gebeurtenissen, maar ook de mooie gebeurtenissen uit het leven van patiënten geïntegreerd in hun levensgeschiedenis. Auteur Ruud Jongedijk legt uit hoe behandelaars een narratieve exposuretherapie kunnen uitvoeren. Daarbij worden veel voorbeelden en casuïstiek beschreven, o.a. over de laatste inzichten en toepassingsmogelijkheden van NET bij kinderen, daderproblematiek, traumatische rouw en over de online toepassingen.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-022-0865-0/MediaObjects/41480_2022_865_Fig1_HTML.jpg
Jongedijk, R. (2021). Levensverhalen en psychotrauma. Narratieve exposuretherapie in theorie en praktijk. Boom uitgevers: Amsterdam.

De genderzoektocht

Een gids voor tieners en jongvolwassenen die hun genderidentiteit willen verkennen, of die het begrip gender willen onderzoeken. Het is gericht op jongeren die: vragen hebben over hun genderidentiteit; verschillende manieren willen ontdekken waarop ze hun gender kunnen uiten; vragen hebben over hoe ze hun gender kunnen uitdrukken; overwegen om veranderingen te maken in hun leven die beter bij hun gender passen en jongeren die niets willen veranderen, maar die een gender-verkenningstocht willen maken.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-022-0865-0/MediaObjects/41480_2022_865_Fig2_HTML.jpg
Testa, R.J. e.a. (2021). De genderzoektocht. BohnStafleuvanLoghum: Houten.

Mindful zelfcompassie

Germer en Neff zijn de ontwikkelaars en internationale leraren van Het Mindful Zelfcompassie (msc)-programma. In deze handleiding laten ze met voorbeelden zien hoe je contact legt met deelnemers, hoe je oefeningen begeleidt en hoe het inquiry-proces kan verlopen. Ook leer je hoe je het groepsproces kunt faciliteren en hoe je zelf een compassievolle trainer kunt zijn. Bij dit boek horen geleide meditaties met audio-downloads.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-022-0865-0/MediaObjects/41480_2022_865_Fig3_HTML.jpg
Germer, C. & Neff, K. (2021). Mindful zelfcompassie: handboek voor professionals. Uitgeverij Nieuwezijds: Amsterdam

Recensie

Hoarding. What everyone needs to know

Gail Steketee & Christiana Bratiotis Prijs: 16,99

Hoarding, oftewel een verzamelstoornis, komt bij ongeveer 1 op de 40 mensen voor. Het betreft een stoornis waarbij mensen grote moeite hebben om spullen weg te doen, ook wanneer deze spullen weinig waarde hebben of niet meer bruikbaar zijn. Als gevolg van een combinatie tussen een sterke emotionele hechting aan spullen, een organisatie- en ordeningsprobleem en het excessief verzamelen, stapelen de spullen van hoarders zich in huis op, raken woonruimten overvol en ontstaat er uiteindelijk een onveilige leefsituatie. Meer dan de helft van de hoarders heeft weinig tot geen ziekte-inzicht. Vaak wordt hulp pas ingeschakeld wanneer buren klagen. Psychiatrische thuisbegeleiders worden vaak ingeschakeld om het huis op te ruimen, maar de psychische stoornis blijft veelal onbehandeld. De ggz is er dan ook zelden bij betrokken en dat is verontrustend, vooral omdat veertig tot zestig procent van de

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in