Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Boeken etc.

boeken en kopje koffie
Premium

Recensie: Het leven is zwaar, filosofie van de tegenslag

Kieran Setiya Prijs €24,99

Volgens auteur Kieran Setiya, moreel filosoof in Boston, gaat de morele filosofie over veel meer dan utopisch het ‘goede leven’ na te streven. Dit laatste leidt volgens hem namelijk tot de ontkenning van het lijden of nog erger, tot de rechtvaardiging ervan. Goed leven is, aldus Setiya, ‘proberen om te gaan met de manieren waarop het leven zwaar kan zijn, en intussen genoeg dingen in je leven blijven vinden die het waard zijn om na te streven’.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-024-1810-1/MediaObjects/41480_2024_1810_Fig4_HTML.jpg
In het boek vertelt hij onder andere over verschillende tegenslagen die mensen ondervinden, zoals over ‘verdriet gerechtvaardigd door liefde’, waardoor ongelukkig zijn deel uitmaakt van een goed leven; persoonlijke mislukking, die ons leert om het proces boven het project te plaatsen; over onrecht dat ons uitnodigt om naar rechtvaardigheid te streven.
De zin van het leven ligt volgens Setiya besloten in het omgaan met absurditeit en in het streven naar rechtvaardigheid; om ten slotte bij hoop uit te komen, als de keerzijde van angst.
Dit boek is geen zelfhulpboek met tips tegen verdriet, maar de auteur laat de lezer met zijn persoonlijke verhalen en toegankelijk verwoorde filosofische bespiegelingen wel inzien dat lijden bijdraagt aan het goede leven en aan de waarde van het bestaan. In die zin is dit zowel een ‘troostboek’ als een perspectief verbredend verhaal voor therapeuten.
Jan Callens
Klinisch psycholoog, psychotherapeut en redactielid GZ-psychologie

Gesignaleerd

AMBIT in de praktijk

AMBIT staat

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in