Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Controle sandwich ggz

#1#41480#2#2017_09_06 I#3#001#4#Cover I#5#80094#6#print

De controle sandwich is de stapeling van controlemechanismes waar een zorgaanbieder mee geconfronteerd wordt. Een beetje ggz-zorgaanbieder heeft een omzetplafond en wie denkt het gemiddelde uurtarief te kunnen drukken door goedkopere behandelaren in te zetten, kan bedrogen uitkomen. Er worden ook grenzen gesteld aan het percentage medebehandelaars dat ingezet mag worden.

Kaasschaaf

De controle sandwich is als een kaasschaaf die iedere keer een plakje van de omzet van een zorgaanbieder afsnijdt. Let hierop, want als je eerst wordt afgerekend op je maximale omzetplafond en vervolgens wordt gekort op de gemiddelde kosten voor behandelingen die te hoog waren, dan betaal je dus twee keer over dezelfde omzet.

Materiële controle

Een materiële controle vindt veelal pas jaren later plaats en elke correctie die daarop volgt, kan weer gevolgen hebben voor de andere plakjes van de sandwich die reeds zijn gecorrigeerd. Je moet over veel talent beschikken om dit te kunnen overzien.

Onredelijke aanspraak op betaling

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-017-0061-9/MediaObjects/41480_2017_61_Fig1_HTML.jpg

Bijvoorbeeld: declaraties over 2013 worden afgekeurd. Daardoor wordt niet alleen de omzet over 2013 lager, ook de gemiddelde kosten per behandeling veranderen etc. Op deze elementen was je echter al afgerekend, waardoor de correctie hiervan leidt tot een vergelijkbare aanspraak op nabetaling wegens onterechte plafondcorrecties.

Als een zorgverzekeraar in een dergelijke situatie aanspraak maakt op betaling wegens de geconstateerde onjuistheden, zonder daarbij rekening te houden met de eerdere plafondcorrecties, is dat onredelijk. Zelfs als je als zorgaanbieder in een later stadium alsnog gecompenseerd zou worden, zou dit onredelijk zijn; gelet op de

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in