Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dagboek

Dagboek schetst een rommelig, verward maar desalniettemin duidelijk beeld van hoe het was: de psychiatrie anno 2008-2009. Hoe depressief was ze? Vertel het haar, dagboek.

Na een opname van een maand of drie schommelt haar stemming plots van ronduit depressief en richting manie. Dit laatste lijdt onder andere tot bezoekjes aan de stad, waarbij ze uitgaven doet waarvan ze zich later niets meer herinnert. ‘Heb ik dit echt gekocht?’ Het mini-jurkje met diep decolleté past totaal niet bij haar. Een paar dagen later slikt ze de door haar verzamelde kalmerende pillen en ze krijgt code 5.

Internet-CGT bij ernstige slaapproblemen

Slecht slapen kan veel invloed hebben op je lichamelijke en psychische gezondheid. Vrijwel iedereen zal dit beamen, al kunnen slaapproblemen natuurlijk meer of minder ernstig zijn. Lijdt iemand aan dermate ernstige slaapproblemen dat ze invloed hebben op iemands dagelijks functioneren, dan voldoet diegene volgens de DSM 5 aan een ‘insomniastoornis’. Uit eerder onderzoek blijkt dat CGT daarvoor de aangewezen therapie is. De Amsterdamse onderzoekers Lancee en van Straaten1 onderzochten een aantal insomnie-behandelingen die online worden aangeboden en concludeerden: ‘De resultaten van online-CGT voor insomnie zijn bemoedigend. In het algemeen blijkt dat patiënten sneller in slaap vallen en minder vaak wakker worden tijdens de nacht, dat zij zich fitter voelen en ze zich minder zorgen maken over de slaap. Daarbij heeft deze therapie niet alleen effect op de slaapklachten, maar vermindert deze ook depressieve klachten. De therapietrouw aan internet-CGT is bovendien groot’. Gegeven het grote

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in