Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De ‘Varbanov’-jurisprudentie

Premium
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-017-0033-0/MediaObjects/41480_2017_33_Fig1_HTML.jpg

Dimitri varbanov

Dimitri Varbanov was een Bulgaarse zakenman, die in augustus 1995 door de politie van zijn woonplaats Sofia werd opgepakt en naar een psychiatrisch ziekenhuis werd gebracht, waar hij onder dwang werd gesedeerd. Na enige tijd kreeg hij een longontsteking en werd hij naar een gewoon ziekenhuis overgeplaatst. In oktober 1995 mocht hij weer naar huis. Varbanov leed naar verluid niet aan een psychiatrische stoornis, maar had een conflict met een voormalig zakenpartner die de autoriteiten ervan had weten te overtuigen dat Varbanov aan een ernstige psychiatrische aandoening leed. Varbanov ontving weliswaar een oproep om zich te laten onderzoeken door een psychiater, maar ging hier niet op in. Aangezien hij geen psychische klachten had, valt dit te begrijpen. Varbanov legde zijn zaak eerst aan de Bulgaarse rechter voor en uiteindelijk aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg.

Uitspraak ehrm

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens beoordeelt zaken waarin het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) aan de orde is. Het Europees gerechtshof moet niet worden verward met het Europees Hof van Justitie (HvJ-EU) in Luxemburg, dat zich bezighoudt met de regelgeving van de Europese Unie. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is de hoogste instantie op het gebied van mensenrechten voor de landen die lid zijn van de Raad van Europa (RvE). Daartoe behoren naast de EU-landen, bijvoorbeeld ook Zwitserland en Rusland.

In de zaak van Varbanov oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat artikel 5 van het EVRM was geschonden. Overheden hebben de plicht de persoonlijke vrijheid en veiligheid van individuen te beschermen, zo stelt dit artikel; dat mensen (Varbanov) zonder medische aanleiding onvrijwillig tegen hun zin opgenomen kunnen worden in een psychiatrisch ziekenhuis vond het Hof dan ook onaanvaardbaar. Een onvrijwillige opname in een psychiatrisch ziekenhuis is alleen mogelijk onder twee voorwaarden: de opname wordt getoetst door de rechter, en die moet zich hierbij laten adviseren door een onafhankelijk medisch deskundige die de betrokkene zelf heeft onderzocht.

Varbanov’-verklaring

In latere Nederlandse uitspraken die op de ‘Varbanov’- uitspraak

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem GZ-psychologie een maand gratis op proef. Tijdens deze maand heb je onbeperkt toegang tot alle content. Na een maand stopt het proefabonnement automatisch.


    Al abonnee? Log dan in