Depressieve adolescenten, een zorg op zich

In Nederland zijn ieder jaar 37.000 jongeren depressief. De zorg voor deze patiënten is versnipperd georganiseerd en wordt bovendien niet altijd volgens de richtlijn aangeboden. Met vroegsignalering, preventie, goede behandelingen en terugvalpreventie in de regio groeit de effectiviteit van de hele zorgketen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Depressie op jonge leeftijd

In Westerse landen is depressie een van de meest voorkomende psychische stoornissen onder adolescenten (13-17 jaar oud). Wetenschappers schatten dat ongeveer 12,6 procent van de jongeren – iets meer dan 1 op de 8 – tussen het 13e en 17e levensjaar een depressieve stoornis ontwikkelt.1 Jongeren met een depressieve stoornis of verhoogde depressieve symptomen hebben gemiddeld minder sociale contacten, presteren slechter op school en zijn vaker werkloos.2 Ook lopen zij meer risico op een volgende depressieve episode, andere psychische problemen op volwassen leeftijd en suïcide.3,4

Depressie heeft ook grote

0
5

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.