Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diagnostiek van het geweten: cliënt Job

Tienerjongen buiten op een trap
© Vasiliy / Stock.aodbe.com

De auteurs beschrijven hoe ze een gewetensprofiel opstellen van Job, een 18 jarige adolescent, met het nieuwe instrument Beschrijvende diagnostiek van het geweten. Deze bijdrage sluit aan bij het gelijknamige artikel Beschrijvende diagnostiek van het geweten.

Job, een 18-jarige adolescent, werd op verwijzing van de jeugdreclassering gezien voor een intake voor een poliklinische behandeling in een strafrechtelijk kader. Hij was voorwaardelijk veroordeeld voor diefstal van een auto, met gebruik van een vuurwapen. Job groeit op bij zijn moeder en twee jaar jongere broertje. Zijn vader kwam om het leven toen Job vijf jaar was, maar thuis werd nooit gesproken over hoe dat was gebeurd. Job verliet voortijdig het VMBO-b en had bij aanmelding geen dagbesteding. Op dertienjarige leeftijd kwam hij vanwege een straatroof in aanraking met justitie en in de jaren erna kwam hij nogmaals met justitie in aanraking voor afpersing en een woninginbraak. Op school kwam Job vaak in conflict, waarbij hij een keer een medeleerling heeft mishandeld.
Job is een goed verzorgde adolescent, die ouder oogt dan zijn kalenderleeftijd. Zijn intelligentie schat ik in als laaggemiddeld en ik zie geen aanwijzingen voor cognitieve disfuncties. Hij is formeel in het contact en lijkt zich sociaal wenselijk op te stellen. Het oogcontact is indringend. Ik ervaar weinig contactgroei. In zijn houding is Job afwisselend afwachtend coöperatief en afwijzend of vijandig. Hij laat weinig wisselingen in stemming zien en zijn emoties zijn vlak. Wanneer we het hebben over zijn vaders overlijden, zie ik wat
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in