Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Rechten & Plichten | Aandachtspunten voor praktijkmaatschappen

Wetboeken en weegschaal
Samenwerkende gz-psychologen zijn vaak in maatschapsverband met elkaar verbonden. Omdat het inmiddels gemeengoed is dat op praktijk-/maatschapsniveau wordt gecontracteerd, is het van belang om bij wijzigingen in de maatschap alert te zijn.
Een maatschap is een samenwerkingsovereenkomst tussen twee of meer personen. Als er door omstandigheden maar één maat overblijft, kan deze hier opgave van doen en kan de maatschap door de KvK worden omgezet in een eenmanszaak. Een maatschap met één maat is juridisch namelijk niet mogelijk. Als de KvK de maatschap omzet in een eenmanszaak, hoort daar een nieuw KvK-nummer bij en komt het KvK-nummer van de maatschap te vervallen.
De AGB-Code, Vecozo-certificaten en de eventuele Wtza-vergunning die verbonden zijn aan het ‘oude’ KvK-nummer delen dat lot. Gevolg daarvan is dat de praktijk van het ene op het andere moment als niet-gecontracteerd te boek staat en in principe niet meer rechtstreeks kan declareren bij de zorgverzekeraar. De contracten zijn immers gesloten op praktijkniveau en gekoppeld aan de destijds bestaande praktijk AGB-code, die is komen te vervallen. Het herstellen daarvan kan maanden in beslag nemen en voor een hoop onrust en ongemak zorgen.

Enkele tips voor praktijkmaatschappen

Toe- en uittreding van maten is mogelijk, zolang er te allen tijde maar meerdere maten zijn verbonden aan de maatschap. Het is daarom goed om er, indien mogelijk, voor te zorgen dat de oude maat pas wordt uitgeschreven nadat de nieuwe maat is ingeschreven in de KvK. Lukt dat niet, omdat het vertrek van de oude maat plotseling is (denk aan
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. Bedankt voor dit artikel. Wij zijn in de situatie dat we met 3 mensen een praktijk willen starten terwijl 1 van ons een eenmanszaak met contract zorgverzekeraar heeft. Kunnen wij van de eenmanszaak dan een maatschap/vof maken, of veranderd dan ook het KVK nummer en bijbehorende agb code?