Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eetstoornissen en e-health

Unhappy Teenage Girl Sitting In Bathroom Looking At Scales And Tape Measure *** Local Caption *** © Daisy Daisy / Stock.adobe.com

Mensen met een eetstoornis hebben baat bij e-health, zo blijkt uit een onderzoek van promovendus en psycholoog Pieter Rohrbach, bij GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula.1 Aangezien een eetstoornis zich geleidelijk ontwikkelt en het vaak lang duurt voordat iemand daarvoor hulp zoekt en een behandeling krijgt, kunnen online interventies uitkomst bieden. E-health is laagdrempelig en kan anoniem vrijwel altijd en overal kostenefficiënt worden ingezet. In de studie zijn drie online interventies getest die helpend kunnen zijn voor mensen met een eetstoornis: 1) het online zelfhulpprogramma Featback; 2) chatten en/of mailen met een ervaringsdeskundige; 3) een combinatie van deze twee online interventies. De testgroep bestond uit 355 personen die gemiddeld tien jaar last hadden van eetproblemen, van wie 43% eerder nog nooit een eetstoornisbehandeling had gehad.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-023-1452-8/MediaObjects/41480_2023_1452_Fig2_HTML.jpg
© Daisy Daisy/Stock.adobe.com
Hoewel alle interventies uiteindelijk even effectief bleken in het verminderen van de eetstoornissymptomen, hadden de deelnemers een voorkeur voor de tweede interventie, namelijk chatten en/of mailen met een ervaringsdeskundige. Tot slot is onderzocht of de interventies op de lange termijn een gunstig effect hebben op de zorgkosten en levenskwaliteit van mensen. Het online zelfhulpprogramma Featback bleek het meest kostenefficiënt. Het onderzoek laat zien dat e-health niet alleen helpend is voor mensen met een eetstoornis, maar dat inzetten op e-health ook de zorgkosten kan verlagen.
Bron: