Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eindsprint

Premium

Maandagochtend. Ik open nog even mijn mail voordat ik op huisbezoek ga. Nieuwsgierig of er sinds vrijdagmiddag 17.00 uur nog iets gebeurd is in mijn drie gezinnen. Ik verwacht geen crisistelefoontjes, omdat het momenteel redelijk rustig is bij iedereen, maar dan toch telefoon: ‘Hè, crisis bij Jamal?!’

De 8-jarige Jamal is bij MSTCAN aangemeld vanwege problemen in de schoolgang en de grote hoeveelheid ruzies, waarin bij veel verbaal geweld voorkomt.

Behalve aan Jamal besteed ik mijn behandeltijd ook aan zijn zus die leerproblemen heeft, de jongere broer met bedplasproblemen en de oudere broer die zich niet aan de regels houdt. En aan hun moeder, die er alleen voor staat en zich ontzettend overbelast voelt.

Bij het laden van de e-mail maak ik mij zorgen over de inhoud, omdat er voor mijn gevoel slechts kleine verbeterstapjes zijn gemaakt. Met Soumia, Jamals moeder, heb ik de afgelopen zeven maanden veel sessies besteed aan het invoeren van regels. Aan de hand van de zogeheten ‘fit cirkels ’hebben we een beeld geschetst van instandhoudende factoren voor het probleem dat de kinderen slecht naar haar luisteren. Het blijkt vooral dat zij het gewend zijn dat moeder niet zo consequent is. Soumia legt uit dat het moeilijk voor haar is om de consequenties in te voeren, omdat er veel weerstand komt van de kinderen en dit haar uitput. Bij het maken van de plannen heb ik met haar nagedacht over hoe zij kan vasthouden aan de beloningen en consequenties die daarbij horen. Ook heb ik benadrukt dat zij moet bellen met de bereikbaarheidsdienst indien nodig.

Nou daar gaan we dan, Ik open de mail en lees dat Soumia gebeld heeft omdat Ahmed, de oudere broer van Jamal, zonder toestemming vertrokken is naar een feestje. Hoe gek het ook klinkt; ik denk gelijk: ‘Yes, ze heeft gebeld en om hulp gevraagd! Wat goed!’ Zij was boos en overstuur omdat hij weer niet luisterde. Zij had hem geen toestemming voor het feestje gegeven, omdat hij zijn huiswerk niet had gedaan. Hij was toch gegaan, Soumia wist niet meer wat ze moest doen en heeft de bereikbaarheidsdienst gebeld. Ze had twijfels of ze het plan moest uitvoeren zoals ze met mij had voorgesproken, want ‘hij luistert toch niet en hij gaat echt niet met mij mee’. Na meerdere telefoontjes en veel steunende

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem GZ-psychologie een maand gratis op proef. Tijdens deze maand heb je onbeperkt toegang tot alle content. Na een maand stopt het proefabonnement automatisch.


    Al abonnee? Log dan in