EMDR bij sexting: Een leidraag voor behandeling

In de Jeugd-GGZ melden zich steeds vaker jongeren met psychische problemen die zijn ontstaan nadat hun naaktbeelden zonder toestemming zijn verspreid of misbruikt om er seksueel contact mee af te dwingen. Niet alleen het weghalen van die beelden op digitale media is dan van belang, het slachtoffer moet de herinneringsbeelden van wat hem of haar is overkomen ook kunnen verwerken. In dit artikel bespreken we de toepassing van EMDR in de behandeling van slachtoffers van online seksueel geweld.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Beautiful teenage girl looking at her smart phone with asthonis

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-018-0012-0/MediaObjects/41480_2018_12_Fig1_HTML.jpg

Sexting is het verspreiden of delen van seksueel getinte foto’s, films of berichten. In principe is dit gezond seksueel gedrag dat past bij de ontwikkeling van adolescenten, mits er voldaan is aan bepaalde voorwaarden, zoals wederzijdse toestemming, vrijwilligheid, gelijkwaardigheid en zelfrespect. De wet houdt echter geen rekening met experimenteergedrag. Zowel de maker als de ontvanger van naaktbeelden van minderjarigen kunnen vanaf de leeftijd van twaalf jaar worden vervolgd voor het maken, bezitten en verspreiden van deze beelden. De wetgever beschouwt dit namelijk als kinderporno.

Uit het onderzoek ‘Jongeren en online-veiligheid’ dat onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam hebben uitgevoerd in

0
4

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.