Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Film en recensies

Film Past lives

‘Als we iets achterlaten, winnen we ook iets’, dat schrijft de dertigjarige Nora uit Zuid-Korea, die als kind met haar ouders emigreerde naar Canada. Wat zij daar achterliet was haar jeugdliefde; wat ze wint is een heel ander leven, met een andere taal, een ander huis, andere vrienden en uiteindelijk een nieuwe liefde. Maar 24 jaar later duikt haar jeugdliefde weer op. En daarbij draait alles om het Koreaanse begrip In-Yun, wat betekent dat mensen die elkaar tegenkomen met elkaar verbonden zijn, omdat ze elkaar in vorige levens hebben gekend. Iedere andere film zou voor het romantische verhaal zijn gegaan, maar in Past Lives gaat het om keuzes maken. En daarbij kan de ene schoonheid de andere schoonheid soms uitsluiten. Past Lives is gebaseerd op het leven van de filmmaker, die ooit in een bar zat met haar jeugdliefde uit Zuid-Korea en haar Amerikaanse man. Het deed haar realiseren hoe anders haar leven eruit had kunnen zien als alles net iets anders was gelopen. De keuze van de hoofdpersoon maakt het verhaal mooi en indringend, en het is dan ook niet voor niets dat de film vele prijzen heeft gewonnen.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-023-1505-z/MediaObjects/41480_2023_1505_Fig6_HTML.jpg
Annemarie de Leng, hoofdredacteur GZ-psychologie

Klinische Neuropsychologie

Kessels, R. e.a.
Prijs: €81,95

Inmiddels is Klinische Neuropsychologie een kwart eeuw een begrip in de klinische praktijk en vakopleidingen. Het boek richt zich vooral op de bachelor- en masterstudenten Psychologie en kan zonder veel voorkennis van hersengedragrelaties worden gelezen. In de postacademische opleidingen wordt het boek vaak als ‘bekend verondersteld’, maar voor veel klinisch neuropsychologen is en blijft het een belangrijk naslagwerk. De in totaal 25 hoofdstukken zijn geschreven door beginnende auteurs die gekoppeld zijn aan ervaren collega’s uit het werkveld, vanuit het perspectief van de scientist-practitioner. Een klinisch werkend gz-psycholoog krijgt van hen handvatten aangereikt bij het toepassen van wetenschappelijke kennis in de praktijk.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-023-1505-z/MediaObjects/41480_2023_1505_Fig4_HTML.jpg
De structuur van het naslagwerk is, zoals van een goed leerboek verwacht mag worden, duidelijk opgebouwd. In deel 1 wordt een aantal thema’s ingeleid, zoals methodologische aspecten. In deel 2 worden de neurocognitieve functiedomeinen toegelicht, zoals executieve vaardigheden, taal en geheugen, maar ook emotie en sociale cognitie; zowel vanuit het theoretisch model als klinisch perspectief. In deel 3 worden diverse hersenaandoeningen en syndromen besproken, waarbij de cognitieve stoornissen centraal staan die geïllustreerd worden met casuïstiek.
Kortom, de vierde geheel herziene versie van Klinische Neuropsychologie is een belangrijk handboek geworden voor studenten van de bachelor-master psychologie-opleidingen, de post-masteropleidingen en ook voor behandelaars in de praktijk. Mocht u ooit de ‘gele’ of ‘blauwe’ Deelman hebben doorgenomen dan is het absoluut een aanrader om uw kennis met dit hernieuwde naslagwerk te updaten.
Marc Hendriks, redacteur GZ-psychologie

Werkboek groeimindset

Elliot-Moskwa, E.
Prijs: €24,99

Hoe komt het dat sommige mensen veel veerkracht en doorzettingsvermogen hebben en dat anderen juist snel opgeven als het tegenzit? In dit praktische werkboek wordt helder uitgelegd hoe een statische mindset mensen in de weg kan zitten en hoe deze met behulp van een CGT-toolkit verruild kan worden voor een groeimindset. De overtuiging die vaak bij een statische mindset hoort – ‘ik kan dit nu eenmaal niet goed’ – wordt daarbij stapje voor stapje vervangen door de overtuiging dat je vaardigheden of eigenschappen kunt verbeteren. Het boek bevat veel voorbeelden, en praktische tools die cliënten helpen om doelen te bereiken die voorheen moeilijk haalbaar waren. Daarbij leren ze de signalen van de statische mindset op te pikken op momenten dat het lastig is. Het boek is geschikt als zelfhulpboek, maar kan ook prima worden ingezet in een behandeling.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-023-1505-z/MediaObjects/41480_2023_1505_Fig5_HTML.jpg
Annemarie de Leng, hoofdredacteur GZ-psychologie