Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gesignaleerd – nieuwtjes en wetenswaardigheden

Gebruik metaforen in de ggz | NVVP biedt petitie aan over Wvggz | Betere positionering Belgische psychologen | Hoe steun je een kind na seksueel misbruik?

Gebruik metaforen in de ggz

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-020-0228-7/MediaObjects/41480_2020_228_Fig1_HTML.jpg

Een goede metafoor zegt soms meer dan duizend woorden. Veel behandelaren maken er daarom veelvuldig gebruik van; bijvoorbeeld om een boodschap te verzachten of te verhelderen. Beknopte en beeldende vergelijkingen kunnen een aandoening of klacht voor de patiënt begrijpelijk en tastbaar maken.

De auteurs van het boek Beelden bij de behandeling realiseerden zich dat vakgenoten deze waardevolle hulpmiddelen zelden met elkaar delen. De 144 metaforen in hun boek komen dan ook uit hun eigen praktijk en die van collega-behandelaren. Metaforen kunnen ons ook helpen bij het zoeken naar oplossingen, doordat we daarmee een nieuwe context scheppen.

Met de metafoor van ‘de ongenode gast’ bijvoorbeeld, worden ongewenste gedachten vergeleken met ongenode gasten op je feestje. Je kunt veel aandacht aan de ongenode gasten schenken, maar dan geniet je niet van je eigen feest, of je kunt accepteren dat ze er zijn en plezier maken (Sabine van der Bor, gz-psycholoog). Of neem de metafoor van de waterval: ga je eronder staan, dan klettert het water op je hoofd en kun je het gevoel krijgen dat je verdrinkt. Ga je achter de waterval staan, dan kun je rustig naar het water kijken en ongeveer zo kun je ook afstand nemen van je gedachten (Lucie van den Eertwegh, gz-psycholoog K&J).

Of over emoties: als je je voet in koud water steekt, voelt dat eerst pijnlijk aan, maar geleidelijk went je huid aan de lage watertemperatuur. Ook emoties kunnen in eerste instantie heftig aanvoelen, maar

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in