Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gesignaleerd

Nieuwtjes en wetenswaardigheden

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-018-0009-9/MediaObjects/41480_2018_9_Fig1_HTML.jpg

Inzichten vanuit de herstelvisie brachten een golf aan vernieuwingen in het behandellandschap. Ervaringsdeskundigen, open kantoordeuren, toegankelijke dossiers, patiëntenparticipatie en empowerende activiteiten werden begrippen die het goedbedoeld zorgende paternalisme van de hulpverlener stilaan deden verdwijnen. Een van de heilige gralen van het intussen multidisciplinaire team, de teambespreking, houdt echter nog stand: de experten van diverse pluimage brengen hun observaties, bevindingen en suggesties ter tafel en onder de leiding van een hoofdexpert wordt een behandelstrategie bedisseld, uitgestippeld en aan de man gebracht. De lijdende mens hoort het orakel aan en onderwerpt er zich meestal aan – hij is immers de kwetsbaarheid zelve – of hij gaat een veelal hopeloze strijd aan tegen wat hem voorgeschoteld wordt.

Schoorvoetend worden hier en daar pogingen ondernomen om ook deze institutie te benutten als een herstelbevorderende actie, door de patiënt een actieve rol te geven in de teamvergadering waarin uitspraken worden gedaan over zijn doen en laten en over zijn therapeutisch lot. In het Centrum voor Psychotherapie en Psychiatrie Sint Jozef te Pittem (België) is een dergelijk proces op gang gekomen en participeert de patiënt (op sommige afdelingen) integraal aan de bespreking en uitstippeling van zijn behandeling.

Het team dat dit realiseerde, stelde een ‘inspiratiegids’ op waarmee een dergelijke omturning stap voor stap kan worden gerealiseerd. Vanuit een duidelijke visie op empowerment, participatie en sociale inclusie worden hierin mogelijkheden geschetst om de patiënt meer regisseur van zijn behandeling te maken. Voor wie eraan toe is, neem eens een

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in