Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hiep hiep hoera!!!

Fotografe: Aleid Denier van der Gon
Fotografe: Aleid Denier van der Gon
Premium

De gz-psychologen bestaan twintig jaar! En we vieren dit met een jubileumnummer van GZ-psychologie. Twintig jaar oud, dat betekent dat het beroep de adolescentie voorbij is en verder op weg gaat naar volwassenheid. Dat gz-psycholoog al een volwassen beroep is geworden, blijkt uit de belangrijke en onmisbare plek die de gz-psychologen hebben ingenomen in de gezondheidszorg. Bij volwassen worden hoort ook het ontwikkelen van een eigen identiteit en daar is misschien nog wat meer tijd voor nodig. Dit lezen we onder andere in het artikel van Peter van Drunen, die gastredacteur was van dit speciale nummer. Hij interviewde een grote groep opinion leaders in het veld, over hoe het beroep er nu voor staat. Er blijkt zowel binnen als buiten het vakgebied onduidelijkheid over wat de gz-psycholoog kan en zou moeten kunnen.

Ook wordt verschillend gedacht over wat de gz-psycholoog mag doen: eenvoudigere behandelingen of ‘het echte werk’. Als we over een poos het 40-jarig bestaan mogen vieren, zal deze identiteit vast duidelijker zijn en kampt het beroep vast met heel andere issues, een midlifecrisis wellicht? Waar was ik zelf twintig jaar geleden, bedacht ik mij, en wat wist ik toen van de gz-psycholoog? Ik was een jaar klaar met studeren en was net begonnen aan de opleiding tot psychotherapeut. Ik had een tijdje een onbetaalde werkervaringsplek bij een kleine polikliniek in een omgebouwd appartement in zo’n kenmerkende Bijlmerflat van toen. Ik wist nog niks, maar leerde er gelukkig veel, want alle psychische en psychosociale problemen kwamen daar samen, van PTSS na de Bijlmerramp tot klachten die door patiënten verklaard werden vanuit Winti. Van de gz-psycholoog had ik toen nog niet gehoord. In de jaren daarna kwam ik op volgende werkplekken de eerste lichtingen piogs en gz-psychologen tegen. Wat een verademing, al die supergemotiveerde, ambitieuze en degelijk opgeleide jonge mensen die evidence-based konden en wilden werken. Er waren toen nog veel minder opleidingsplekken dan nu en er werd om gevochten. Menigmaal zat ik in sollicitatiecommissies die piogs aannamen en meer dan honderd brieven voor één opleidingsplek was geen uitzondering.

Het mooiste is om het hele traject mee te maken: de onervarenheid maar vaak grote gedrevenheid en ambitie van opleidelingen in het begin van de opleiding, en hun enorme ontwikkeling gedurende de twee intensieve opleidingsjaren. De opleiding levert goede gz-psychologen af, met voldoende kennis en vaardigheden. De komst van de beroepsgroep heeft veel goeds

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in