Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe haal je de oorlog uit de mensen?

Angry Husband Shouting At Unhappy Muslim Wife Standing At Home
© Prostock-studio / Stock.adobe.com

In dit artikel heeft de auteur een aantal belangrijke lessen opgetekend die zij opdeed in zaken rondom eergerelateerd geweld in een Syrische context.

Over de hele wereld spelen zich momenteel gewelddadige conflicten af. Wie slechts oppervlakkig het nieuws tot zich neemt, kan de gevaarlijke illusie koesteren dat het menselijk leed in brandhaarden buiten Europa weliswaar ernstig is, maar dat dit verder geen consequenties heeft voor werk van psychologen en andere professionals in zorg en veiligheid in de Nederlandse samenleving. Op basis van een onderzoek naar eergerelateerd geweld onder migranten van Syrische komaf, laat ik in deze bijdrage zien wat ik zo gevaarlijk vind aan dat naïeve denkbeeld. Verder sta ik hierin stil bij de vraag hoe professionals in hun werk rekening kunnen houden met de ervaringen die migranten hebben opgedaan in oorlog en vluchtsituaties.

Eergerelateerd geweld onder migranten van Syrische komaf

Onder het paraplubegrip ‘eergerelateerd geweld’ worden verschillende vormen van geweld geschaard, uiteenlopend van dreiging tot aan moord en doodslag. Dit geweld kan zich fysiek en/of psychisch manifesteren. Belangrijk is dat het (dreigende) geweld gemotiveerd wordt door (angst voor) eerschending. Eerschending kan op verschillende maatschappelijke gebieden worden ervaren, zoals in de politiek, de sport, het leger en de onderwereld. In deze bijdrage gaat het echter vooral om zaken waarbij de eer van de familie in het geding is, of om zaken waarin die eer in het geding dreigt te raken. Met familie wordt hier overigens niet de nuclear family bedoeld, niet het kerngezin bestaande uit
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in