Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kennisdossier mentale gezondheid jeugd

© Halfpoint / Stocka.dobe.com

Kennisdossier mentale gezondheid jeugd

Sinds 2018 wordt er gewaarschuwd voor toegenomen maatschappelijke verwachtingen en mentale druk onder de jeugd.1

Het is bekend dat het hebben van psychische problemen in de jeugd kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten op oudere leeftijd, waaronder middelenmisbruik, slaapproblemen, depressieve stemmingsklachten en suïcidaliteit. Internationaal onderzoek laat zien dat 62,5% van de psychische aandoeningen begint voor de leeftijd van 25 jaar en 34,5% voor de leeftijd van 14 jaar.2,3,4 Investeren in een goede mentale gezondheid bij de jeugd kan de kans op het ontstaan van deze problematiek verkleinen. Om te kunnen werken aan de mentale gezondheid is het essentieel om hier een duidelijk beeld van te hebben. Vorig jaar bleek dat in Nederland landelijk representatieve gegevens over de mentale problemen en behandeling onder de jeugd ontbreken. Ook is relevante informatie versnipperd, worden er regelmatig nieuwe onderzoeken gepubliceerd en is er een veelheid aan aanpakken en interventies. Het Trimbos heeft daarom een kennisdossier ontwikkeld waarin achtergrondinformatie en theorie over de mentale gezondheid van kinderen, jongeren en studenten (18-25 jaar) gebundeld worden. Daarnaast bevat het kennisdossier ook praktische tools voor beleidsmakers en professionals waarmee zij kunnen bijdragen aan het versterken van de mentale gezondheid van de jeugd. Zo wordt daarin een integrale aanpak beschreven waarbij leefomgevingen van de jeugd en verschillende partners (zoals gemeenten, onderwijs en zorg) domeinoverstijgend met elkaar kunnen werken. Een breed aanbod aan effectieve interventies (per levensfase) en landelijke programma’s gericht op het verbeteren van de mentale gezondheid van de jeugd zijn eveneens te vinden in het kennisdossier.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-023-1492-0/MediaObjects/41480_2023_1492_Fig1_HTML.jpg
© Halfpoint / Stocka.dobe.com
Bronnen:
2. Fichter MM., e.a. (2009). From childhood to adult age: 18-year longitudinal results and prediction of the course of mental disorders in the community. Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, 44, 792-803.
3. McGee R., e.a. (2000). A longitudi- nal study of cannabis use and mental health from adolescence to early adulthood. Addiction, 95(4), 491-503.
4. Ong MS., e.a. (2021). Risk factors for suicide attempt in children, adolescents, and young adults hospitalized for mental health disorders. Child and Adolescent Mental Health, 26(2), 134-142.