Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

nieuws

Lees meer over: Zes ambities van zorgverzekeraars, bipolaire ouderen tijdens COVID-19, Heldere taal - op weg naar een rookvrije generatie en Nieuwe richtlijn beeldbellen.

Zes ambities van zorgverzekeraars

In de eerste maand van dit nieuwe jaar presenteerden zorgverzekeraars het document ‘De ggz in 2025.Vergezicht op de geestelijke gezondheidszorg’. Dit document is tot stand gekomen met behulp van bijna zeventig betrokkenen, onder wie (vertegenwoordigers van) cliënten en hun naasten, psychologen, psychiaters, huisartsen en toezichthouders. Zij presenteren hierin zes ambities voor betere behandeling, bekostiging en samenwerking in de ggz. Het zwaartepunt van dit document is de beschreven noodzaak om het heersende beeld van de functie van de ggz bij te sturen: van behandelen en genezen naar werken aan maatschappelijk herstel voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. De auteurs schrijven dat de ggz onder grote druk staat: veel instellingen zitten in de financiële problemen, er is een tekort aan personeel en er is sprake van een hoog ziekteverzuim. De zorgvraag groeit snel en lijkt bovendien steeds complexer te worden. De auteurs vinden het aanbod te versnipperd en te regionaal, met daarbij een moeilijk vast te stellen kwaliteit van het zorgaanbod. De zes ambities zijn:

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-021-0803-6/MediaObjects/41480_2021_803_Fig1_HTML.jpg
© Olivier Le Moal / stock.adobe.com

1. Zorgverzekeraars willen de trend van onderbehandeling van zware klachten en overbehandeling van lichte klachten keren.

2. Samen met het ggz-veld worden goede, bewezen praktijken ontwikkeld, die op grotere schaal worden toegepast en die per 2022 via de nieuwe bekostigingssystematiek worden gefinancierd.

3. Zorgverzekeraars zetten in op het verbeteren van de samenwerking tussen de huisartsenzorg en de ggz-sector en op het versterken van het sociaal domein en de eerstelijn.

4. Zorgverzekeraars

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in