Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuws

Sociale cognitie en PTSS | Dierondersteunende therapie | 'Laat psychedelica-ondersteunende therapie niet aan de markt over' | Autismestoornissen en genderdysforie
Premium

Sociale cognitie en PTSS

Sociale steun heeft invloed op de ontwikkeling van een post-traumatische stressstoornis (PTSS) en profijt hebben van sociale steun vraagt om sociale cognitie: het vermogen om andere mensen te zien, hen te begrijpen en op hen te reageren. Sociale cognitie zou daarom een sleutelrol kunnen hebben tussen sociale steun en PTSS. In eerdere studies is al aangetoond dat mensen met een PTSS vaak moeite hebben met sociale cognitie, maar vooralsnog was onduidelijk op welke sociaal cognitieve domeinen. Onlangs hebben onderzoekers een meta-analyse uitgevoerd waarbij ze bij mensen met en zonder een PTSS keken naar vier domeinen van het sociaal cognitief functioneren, namelijk:

1.

mentaliseren, het interpreteren van andermans gedrag en mentale toestand;

2.

het identificeren en herkennen van emoties op basis van sociale stimuli (emotie herkenning);

3.

sociale perceptie en het herkennen van sociale regels; en

4.

attributiestijl, het verklaren van sociale situaties.

De onderzoekers verwachtten dat mensen met een PTSS op alle vier deze punten slechter functioneren dan gemiddeld. Van de 1734 relevante studies zijn 19 studies in de meta-analyse geïncludeerd, bestaande uit 565 mensen met en 641 mensen zonder een PTSS-diagnose. De resultaten wijzen erop dat mensen met een PTSS in het algemeen inderdaad een verstoring laten zien in hun sociale cognitie. Zij scoren vooral lager op mentaliseren en sociale perceptie. Bij hen waren geen verstoringen te zien in emotieherkenning en attributiestijl.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-022-0875-y/MediaObjects/41480_2022_875_Fig1_HTML.jpg
© Hurca! / stock.adobe.com
Hoewel betrekkelijk weinig relevante studies in de meta-analyse zijn opgenomen, valt op basis van deze 19 studies redelijkerwijs te concluderen dat sociale cognitie een belangrijke klinische factor is in de etiologie en instandhouding van PTSS. Voor verder onderzoek naar PTSS is het volgens de onderzoekers belangrijk om onderscheid te maken tussen de verschillende sociaal cognitieve domeinen.
Bron:
Janssen, P.G.J. e.a. (2022). Social cognitive performance in posttraumatic stress disorder: A meta-analysis. Journal of Affective Disorder, 297, 35-44.

Dier-ondersteunende therapie

Mensen met een psychische hulpvraag kunnen ook nog op andere non-verbale manieren worden geholpen dan met psychomotore-, creatieve- en dramatherapie. Begin 2022 is Hulphond Nederland als eerste instelling wereldwijd geaccrediteerd voor dier-ondersteunende therapie, door de organisatie Animal Assisted Interventions International. Al sinds 2012 helpt Hulphond Nederland jongeren met psychische problematiek door gebruik te maken van dieren en in 2020 is daar nog een programma aan toegevoegd voor volwassenen met traumaklachten en PTSS. Behalve honden worden daarvoor ook paarden ingezet.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-022-0875-y/MediaObjects/41480_2022_875_Fig2_HTML.jpg
© yavdat /
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in