Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuws

vintage microphone and library Usage: Marketing DMS (2019) Usage: Marketing DMS (20191202) *** Local Caption *** © suteishi / Getty Images / iStock
Premium

Meer suïcidaliteit bij autistische jongeren

Jongeren met autisme doen vaker een suïcidepoging en overlijden vaker door suïcide dan jongeren zonder autisme, dat komt naar voren in een systematische review en meta-analyse naar de globale prevalentie en risico- en beschermde factoren van suïcidaliteit bij jongeren met autisme (≤ 25 jaar).1 In het onderzoek zijn 47 studies opgenomen, waarvan er 29 (n=34011 jongeren met autisme) werden gebruikt voor meta-analyse en 37 voor de review.
De onderzoekers concluderen dat één op de vier jongeren met autisme suïcidale gedachten heeft (prevalentie 25,2%), dat bijna één op de tien jongeren met autisme een suïcidepoging doet (prevalentie 8,3%) en dat twee op de duizend jongeren met autisme overlijdt door suïcide (prevalentie 0,2%). Hieruit blijkt, zoals verwacht, dat het risico op suïcidaliteit onder jongeren met autisme hoger is dan het risico in de algemene populatie. Andere moderatoren, zoals leeftijd en sekse, hadden hierop geen significante invloed.

Net als bij jongeren zonder autisme blijkt dat het meemaken van negatieve jeugdervaringen – zoals pesten, misbruik en isolatie – een belangrijke risicofactor is voor suïcidaliteit. Ook sociaal-demografische factoren (armoede, suïcide in de familie) en mentale problemen (depressie, psychose) vergroten het risico op suïcide. Veerkracht blijkt een beschermde factor. De bevinding dat de prevalentie van suïcidaliteit bij meisjes en jongens vergelijkbaar is, moet volgens de auteurs verder onderzocht worden omdat meisjes met autisme volgens hen ondervertegenwoordigd zijn in onderzoek. Tot slot doen de onderzoekers een aanbeveling aan clinici. Zij vinden dat behandelaars de verschillende facetten van suïcidaliteit (actieve/passieve ideaties, plannen, intenties, voorgeschiedenis etc.) actief zouden moeten uitvragen om vroeg-signalering te bevorderen, een risicotaxatie te maken en zelfdoding te voorkomen. Het vergroten van de veerkracht zou een belangrijk behandeldoel moeten zijn, aldus de onderzoekers.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-022-1404-8/MediaObjects/41480_2022_1404_Fig1_HTML.jpg
© pjiiijane / stock.adobe.com
Bron:
1. O’Halloran, L., e.a. (2022). Suicidality in autistic youth: A systematic review and meta-analysis. Clinical Psychology Review, 93, 102144.

Het Dolhuys wint prestigieuze kunstprijs

Museum van de Geest, het Dolhuys in Haarlem, heeft de meest prestigieuze Europese museumprijs voor innovatieve visies in der wacht gesleept: de Museum of the Year Award 2022. De jury sprak de volgende lovende woorden: ‘Dit fantastische museumproject verkent de aard van de menselijke geest op een unieke en innovatieve manier en belichaamt de kracht van musea in de samenleving. Het is een zeer inspirerende, mensgerichte instelling.’ Voor de prijs waren zestig Europese musea genomineerd. Het Dolhuys wil bezoekers aan

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in