Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuws

Maar liefst een op de zeven ouderen voldoet aan de criteria voor een depressieve stoornis. Onze vergrijzende samenleving vraagt om oplossingen. Uit onderzoek blijkt dat een van de voorspellers van een depressie bij ouderen subthreshold symptoms zijn: depressieve klachten die net niet voldoen aan de criteria van een depressieve stoornis. Ouderen die hier last van hebben, rapporteren vaak een lagere kwaliteit van leven. Dat is reden te meer, zo dachten onderzoekers uit York (UK)1, om deze ‘subthreshold symptoms’ nader onder de loep te nemen.

Belangrijkste conclusie: het is belangrijk om depressieve klachten bij ouderen spoedig te onderkennen, zodat zij indien nodig met een kortdurende interventie kunnen worden behandeld, want dat kan hen veel leed besparen.Zij onderzochten daarvoor 705 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 77 jaar. De helft van hen boden zij een preventieve interventie aan, van gemiddeld zes sessies gedragsactivatie, gericht op het verminderen van de licht depressieve klachten. De interventie werkte: de depressieve klachten van de ouderen namen af en zij ontwikkelden minder vaak een depressieve stoornis dan ouderen die niet aan de behandelsessies deelnamen. Twaalf maanden na de interventie bestond dit verschil nog steeds.


https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-017-0056-6/MediaObjects/41480_2017_56_Fig2_HTML.jpg

DE LANGETERMIJNGEVOLGEN VAN AUTOMUTILATIE

Automutilatie is lastig te behandelen en onder jongeren komt het relatief vaak voor, vooral bij vrouwen tussen de 15 en 24 jaar oud. Er is bovendien weinig bekend over de psychologische gevolgen van automutilatie op latere leeftijd. In Australië loopt er sinds 1992 een grote cohortstudie naar

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in