Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuws

Premium

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-017-0070-8/MediaObjects/41480_2017_70_Fig1_HTML.jpgUit onderzoek blijkt dat een depressie tijdens de zwangerschap allerlei gevolgen kan hebben voor moeder en kind. Wanneer sombere zwangere vrouwen niet worden behandeld voor hun depressieve klachten, is er bijvoorbeeld meer kans op hyperactiviteit en een onregelmatige hartslag bij de foetus. Bij de pasgeborenen van deze vrouwen worden vaker verhoogde cortisol- en norepinefrine-waarden gevonden, lagere dopamine-waarden, afwijkende EEG-patronen en verminderde vagale toon. Ook laten deze baby’s meer stressen depressie gerelateerd gedrag zien en is er een verhoogde kans op vroegtijdig overlijden1. Voor de kinderen van zwangere vrouwen met een angststoornis liggen de kaarten gunstiger; in een cohortstudie onder ruim 2500 vrouwen met een onbehandelde paniekstoornis of gegeneraliseerde angststoornis is geen relatie gevonden tussen de stoornis en voorkomende zwangerschapscomplicaties bij de moeder en/of het ongeboren kind2. Wanneer de moeders tijdens de zwangerschap benzodiazepines slikten, was er wel een associatie met een laag geboortegewicht, meer kans op een keizersnede en op de noodzaak van ademondersteuning bij het pasgeboren kind. Het gebruik van een SSRI is geassocieerd met een premature geboorte, minimale ademhalingsinterventies en een verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap. Hoewel de medicatiedoseringen in de cohortstudie onvoldoende van elkaar verschilden om ook daarover uitspraken te kunnen doen, is het in elk geval geruststellend dat er geen grote nadelige maternale en neonatale uitkomsten zijn gevonden voor het gebruik van angst remmende medicijnen tijdens de zwangerschap.

Bronnen:

  1. Gentile S. Untreated depression during pregnancy: short-and long-term effects in offspring: a systematic review. Neuroscience, 2017; 342:154-166.

  2. Forray A., e.a. Association of panic disorder, generalized anxiety disorder, and benzodiazepine treatment during pregnancy with risk of adverse birth outcomes. JAMA Psychiatry. Published online, 13 sept. 2017.


https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-017-0070-8/MediaObjects/41480_2017_70_Fig2_HTML.jpg

Virtual reality ondersteunt diagnostiek

In ons vakgebied wordt de diagnose nog steeds grotendeels gebaseerd op een klinisch interview, eventueel aangevuld met (een) vragenlijst(en). Problematisch is dat we daarmee voor onze diagnostiek afhankelijk zijn van de betrouwbaarheid van onze cliënten wat betreft hun herinneringen en van de subjectieve interpretatie van de clinicus. Om de klachten van onze patiënten betrouwbaarder en objectiever te kunnen diagnosticeren, zouden we een beroep kunnen doen op nieuwe beoordelingsmethoden. De laatste jaren wordt er bijvoorbeeld steeds vaker onderzoek gedaan naar het gebruik van Virtual Reality (VR) bij het diagnosticeren van mentale stoornissen. In VR wordt een (vroegere) omgeving van de patiënt met de computer nagebootst, met een combinatie van visuele, sensorische en auditieve stimuli. Zo worden

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem GZ-psychologie een maand gratis op proef. Tijdens deze maand heb je onbeperkt toegang tot alle content. Na een maand stopt het proefabonnement automatisch.


    Al abonnee? Log dan in