Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wil jij ook succesvol ouder worden?

Nieuws uit de wetenschap
Premium

In het proefschrift How Tough Times Become Good Times stelt onderzoeker Almar Kok dat de term successful aging verwijst naar veroudering waarbij er geen of nauwelijks sprake is van een achteruitgang in het mentale, lichamelijke en sociale functioneren.1 Voor zijn studie spitte Kok door grote hoeveelheden data, verzameld over een periode van 16 jaar, van in totaal 2185 onderzoeksdeelnemers (leeftijd 55-85 jaar). De promotie is onderdeel van de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA), een langlopende bevolkingsstudie. Kok keek naar verschillende indicatoren van veroudering, zoals het cognitief functioneren, depressieve symptomen, sociale participatie en functionele beperkingen. Uitkomsten: 45 procent van de vrouwen en 58 procent van de mannen ‘verouderde succesvol’ op tenminste 6 van de 9 indicatoren. Een lager opleidingsniveau, een lager beroepsniveau en een lager inkomen hielden verband met ‘minder succesvolle veroudering’. Sommige ouderen met een lage sociaaleconomische status scoorden toch bovengemiddeld op de index ‘succesvol ouder worden’. Zij bleken dan ook bovengemiddeld veerkrachtig te zijn. Mogelijke verklaringen: vaak waren dat fysiek actieve ouderen met een partner, een sterker gevoel van controle over het eigen leven en mensen die openstaan voor sociale contacten. Mogelijke interventies voor ouderen zouden zich dus kunnen richten op het versterken van een gevoel van controle over het eigen leven en op het stimuleren van fysieke en sociale activiteiten.

Bron

1. Kok, A. A.L. (2019). How Tough Times Become Good Times: Studies on socioeconomic inequality, resilience, and successful aging. Proefschrift, LASA.

Is EMDR breed toepasbaar?

Dat EMDR een bewezen effectieve behandeling is voor posttraumatische-stressstoornis (PTSS) is al langer een gegeven, maar de behandeling wordt tegenwoordig ook ingezet bij allerlei andere klachten en stoornissen. Meyerbröker en collega’s publiceerden een literatuuroverzicht van studies naar EMDR bij angststoornissen, affectieve stoornissen, obsessieve-compulsieve stoornis, somatisch symptoomstoornissen, psychotische stoornissen, gecompliceerde rouw, zelfwaardering en bij middelgerelateerde stoornissen.1 Zij concluderen het volgende: hoewel in enkele gecontroleerde studies inderdaad positieve effecten zijn gevonden voor EMDR als eigenstandige behandeling, is EMDR tot op heden nog niet aantoonbaar effectief gebleken in de behandeling van andere stoornissen dan PTSS. EMDR zou vooralsnog dus alleen geïndiceerd moeten zijn voor behandeling van PTSS, vinden de onderzoekers. Wel treden er aantoonbaar positieve resultaten op wanneer evidence-based behandelingen wordt aangevuld met EMDR. Tot slot benadrukken de onderzoekers dat veel onderzoek niet goed is uitgevoerd, wat volgens hen vraagt om meer en betere studies naar de effectiviteit van EMDR in de behandeling van andersoortige stoornissen

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem GZ-psychologie een maand gratis op proef. Tijdens deze maand heb je onbeperkt toegang tot alle content. Na een maand stopt het proefabonnement automatisch.


    Al abonnee? Log dan in