Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuws uit de wetenschap

Helpt EMDT bij suïcidale intrusies? | Terugvalpreventie bij depressie: medicatie en CGT? | Verhoogt PTSS het risico op dementie?

Helpt EMDT bij suïcidale intrusies?

Veel mensen met een depressieve stoornis hebben last van repetitieve, oncontroleerbare en indringende suïcidale beelden en gedachten, van suïcidale intrusies. Suïcidale intrusies lijken bij te dragen aan het veroorzaken en versterken van suïcidale ideatie en suïcidaal gedrag. Verschillende experimentele studies laten zien dat het maken van oogbewegingen tijdens het ophalen van de onaangename beelden, de levendigheid en bijbehorende negatieve emoties vermindert.

Als toevoeging aan de reguliere depressiebehandeling vermindert een Eye Movement Dual Task (EMDT) mogelijk de suïcidale intrusies en kan EMDT het suïciderisico verlagen. In het Tijdschrift voor gedragstherapie beschrijven onderzoekers een eerste pilotstudie naar EMDT, als voorbereiding op de grote multicenter gerandomiseerde klinische trial (RCT) die op dit moment mogelijk ook bij uw ggz-instelling wordt uitgevoerd.¹ De eerste resultaten geven een positieve indruk van de veiligheid, verdraagbaarheid en uitvoerbaarheid van deze aanvullende EMDT-interventie.

Participanten waren tevreden over het ontvangen van de interventie en vonden het invullen van de online vragenlijsten behapbaar. Ook therapeuten melden dat het EMDT-onderzoeksprotocol uitvoerbaar is, en gaven enkele suggesties voor de verbetering en optimalisering van de interventie. Er waren geen aanwijzingen voor een toename van de ernst van de suïcidaliteit bij patiënten na de EMDT-interventie, wat erop wijst dat het veilig is om de effectiviteit van EMDT in een multicenter RCT te evalueren. Kortom, EMDT is een veelbelovende interventie die nog volop wordt onderzocht.
Wordt vervolgd!

Bron

1. Van Bentum, J.S., e.a. Eye Movement Dual Task (EMDT) als behandeling van suïcidale intrusies bij depressieve patiënten.

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in