Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuws uit de wetenschap

Hebben mannen meer humor?

In onderzoek is gekeken naar de humor van mannen en vrouwen; naar het maken van grappige opmerkingen, het bedenken van grappige ideeën en naar of iemand anderen aan het lachen kan maken.1 Een bekend stereotype is dat mannen meer humor hebben dan vrouwen.

Enerzijds zou dit een evolutionaire reden hebben. Humor zou iets zeggen over iemands intelligentie, mentale fitheid en daarmee over zijn geschiktheid als partner. Vanuit die gedachte gebruiken mannen humor om zichzelf aantrekkelijk te maken, en is humor voor vrouwen een geschiktheidsindicator. Maar aan het stereotype van de grappigere man kunnen ook sociale en culturele factoren ten grondslag liggen, zoals de traditionele opvatting van het flirten, waarbij mannen het initiatief nemen en ze humor gebruiken om vrouwen te versieren.

Er is echter nooit systematisch gekeken naar humor bij mannen en vrouwen en onderzoekers hebben nu een eerste meta-analyse uitgevoerd, waarin zij kijken naar het waarheidsgehalte van de veronderstelde sekseverschillen in (verbale) humor. Hiervoor verzamelden zij alle bestaande data over dit onderwerp; maakten zij een schatting van de sterkte van de sekseverschillen in humorproductie (berekenen gewogen effect sizes); en onderzochten zij de invloed van verschillende moderatoren.

In de meta-analyse zijn 36 effect sizes meegenomen uit 28 studies tussen 1976 en 2018, waarvan 20 effect sizes nog niet eerder zijn gepubliceerd. In totaal gaat het om 5057 deelnemers, van wie 67% vrouwen zijn. Uit de dataset van studies blijkt dat 63% van de mannen hoger dan gemiddeld scoort op het

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in