Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuws uit de wetenschap

3.3.2014 Springer Medizin online: Punktlandung: Die KBV-VV beschloss einen "Zehn-Punkte-Konsens". © sutichak / fotolia.com Arrows dart hitting the center of a target, success business concept Bankfachklasse/35139/08.06.2015 Publikationsname / Publikationsnummer / E-Tag TT.MM.JJJJ (optional) Usage: Journal Inside 41480_010_005 (20180919)
Premium

Stop het defaitisme in de GGZ

Volgens het woordenboek is de∙fai∙tis∙me (het; o) (van het Franse woord défaite, nederlaag) de neiging om in een gewapend conflict de strijd op te geven omdat de nederlaag als onvermijdelijk wordt beschouwd. Het is een heftige uitspraak, maar volgens Kees Lemkens is dat wel degelijk wat er aan de hand is in de ggz. Althans, dat vertelde hij in een interview in het augustusnummer van De Psychiater. Hierin vertelt de bestuurder van GGNet in Gelderland over het pessimisme wat volgens hem heerst als het gaat om de behandeling van chronische patiënten. Bij GGNet heeft recentelijk een groot herdiagnose-project plaatsgevonden onder 967 patiënten, van wie daarvoor alle dossiers werden geactualiseerd. De uitkomsten waren opmerkelijk: in 27% van de gevallen is de hoofddiagnose veranderd, bij 35% van de patiënten is een nieuwe diagnose gesteld en bleek de behandeling niet meer bij de diagnose te passen en bij 51% van de patiënten kwamen nieuwe inzichten naar boven die relevant zijn voor de verdere behandeling. Uit 63% van de dossiers kwamen nieuwe diagnoses èn nieuwe inzichten. De meeste verschuivingen vonden plaats op diagnoses die volgens Lemkens wel vaker onder de radar blijven – trauma, licht verstandelijke beperking, verslaving en autisme – maar die veel invloed kunnen hebben op de behandeling en behandelresultaten. Een psychiater op het voorjaarscongres waar deze cijfers werden gepresenteerd, reageerde hierop met: ‘ik denk dat het klopt en ik schaam me kapot’. In een reactie op het bovenstaande onderzoek raadt emeritus hoogleraar Michiel Hengeveld alle Nederlandse ggz-instellingen aan om ook goede herdiagnostiek te verrichten, ten einde de behandelingen beter te laten aansluiten bij deze patiënten en om samen het ontstane defaitisme te lijf te gaan. Ook pleit hij bij zorgverzekeraars voor extra financiering voor deze diagnostiek.

Timmermans, M. ‘Stop het defaitisme rond chronische patiënten’, opvallende uitkomsten van herdiagnose-project GGNet. De Psychiater, 2018, 26, 10-12.


Effectiviteit CGT

Met alle discussies over de waarde van enkele onderzoeksbevindingen groeit het belang van meta-analyses. Begin 2018 verscheen een herhaalde meta-analyse naar de werkzaamheid van cognitieve gedragstherapie (CGT) bij angststoornissen. Hiervoor is gebruikgemaakt van gerandomiseerde placebogecontroleerde trials. Hierin zijn 41 studies meegenomen, met in totaal 2843 deelnemers met angststoornissen (DSM-IV-criteria). Uit de meta-analyse bleek dat CGT een effectieve behandeling is voor angststoornissen bij volwassenen. Dit effect is groter dan het effect in een placeboconditie. CGT bleek een groot effect te hebben op

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in