Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuws uit de wetenschap

Premium

Een nieuwe module: schematherapie en de gezonde volwassene

Annemarie Claassen en Jenny Broersen ontwikkelden onlangs de nieuwe module Schematherapie en de gezonde volwassene. De module integreert elementen uit schematherapie met positieve psychologie. In hun artikel laten zij o.a. zien dat het streven naar welbevinden en veerkracht (belangrijke termen uit de positieve psychologie), competenties zijn van de ‘gezonde volwassene’ (schematherapie).

De module bestaat uit tien sessies met een eventuele follow-up. De oefeningen zijn cognitief, gedragsmatig en experiëntieel. De module is zowel individueel als in de groep inzetbaar. Afhankelijk van de behoeften en mogelijkheden van de cliënt kan de module ook worden gebruikt als introductie van een langere therapie, als eindfase van een therapeutisch traject of als booster bij een terugval. Ook kan de module op zichzelf staand worden aangeboden in de basis ggz. De drie pijlers van de module zijn:

  1. psycho-educatie;

  2. focus op persoonlijke waarden en;

  3. zelfcompassie.

In de module leren patiënten onder andere om zichzelf vanuit hun persoonlijke waarden (ik vind het belangrijk om…, ik streef … na) en basisbehoeften (ik heb het nodig om …) concrete doelen te stellen (ik ga…, ik moet…, ik zal…) om hun eigen welbevinden te verbeteren.

Momenteel wordt nog onderzoek gedaan naar het effect van de op zichzelf staande module.

Claassen, A.M.T.S. & Broersen, J. De module Schematherapie en de Gezonde volwassene: drie pijlers van welbevinden. PsyXpert. 3, 2018.

Misvattingen over depressie bij ouderen

Al ongeveer twintig jaar bestaan er vijf bekende misvattingen over depressie op latere leeftijd. Onlangs verscheen er een update waarvoor de onderzoekers keken naar de recente literatuur.1 Wat blijkt:

  1. Op latere leeftijd zouden de depressieve symptomen anders zijn; er wordt gedacht dat er meer somatische symptomen zijn. Update: somatische symptomen komen wel wat vaker voor bij ouderen en bij individuen die een eerste depressie op latere leeftijd krijgen. Er is echter geen overtuigend bewijs gevonden dat er een klinisch relevant en consistent verschil bestaat tussen verschillende leeftijdsgroepen.

  2. De symptomen van depressie lijken anders te zijn op latere leeftijd, maar er is meer onderzoek naar de specifieke impact van depressie nodig om hierover harde uitspraken te kunnen doen.

  3. Depressie komt minder vaak voor bij oudere volwassenen, maar heeft wel een meer chronisch beloop dan bij jongere volwassenen. Dit houdt ook verband met de ernst van de depressie, het aantal eerdere depressieve episodes en medische comorbiditeit. Ouderen met een subklinische depressie rapporteren echter evenveel

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem GZ-psychologie een maand gratis op proef. Tijdens deze maand heb je onbeperkt toegang tot alle content. Na een maand stopt het proefabonnement automatisch.


    Al abonnee? Log dan in