Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuws uit de wetenschap

Een nieuwe module: schematherapie en de gezonde volwassene

Annemarie Claassen en Jenny Broersen ontwikkelden onlangs de nieuwe module Schematherapie en de gezonde volwassene. De module integreert elementen uit schematherapie met positieve psychologie. In hun artikel laten zij o.a. zien dat het streven naar welbevinden en veerkracht (belangrijke termen uit de positieve psychologie), competenties zijn van de ‘gezonde volwassene’ (schematherapie).

De module bestaat uit tien sessies met een eventuele follow-up. De oefeningen zijn cognitief, gedragsmatig en experiëntieel. De module is zowel individueel als in de groep inzetbaar. Afhankelijk van de behoeften en mogelijkheden van de cliënt kan de module ook worden gebruikt als introductie van een langere therapie, als eindfase van een therapeutisch traject of als booster bij een terugval. Ook kan de module op zichzelf staand worden aangeboden in de basis ggz. De drie pijlers van de module zijn:

  1. psycho-educatie;

  2. focus op persoonlijke waarden en;

  3. zelfcompassie.

In de module leren patiënten onder andere om zichzelf vanuit hun persoonlijke waarden (ik vind het belangrijk om…, ik streef … na) en basisbehoeften (ik heb het nodig om …) concrete doelen te stellen (ik ga…, ik moet…, ik zal…) om hun eigen welbevinden te verbeteren.

Momenteel wordt nog onderzoek gedaan naar het effect van de op zichzelf staande module.

Claassen, A.M.T.S. & Broersen, J. De module Schematherapie en de Gezonde volwassene: drie pijlers van welbevinden. PsyXpert. 3, 2018.

Misvattingen over depressie bij ouderen

Al ongeveer twintig jaar bestaan er vijf bekende misvattingen over depressie op latere leeftijd.

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in