Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuws uit de wetenschap

Usage: Journal Inside 41480_010_001 (2018)
Premium

Samenhang subtypes diagnostiek

Psychiatrische diagnoses zijn ontstaan om met name de biologische kenmerken van stoornissen te clusteren en systematisch in te delen. Later, onder psychiater Emil Kraepelin (1856-1926), werd hiervoor ook een theoretische grondslag gelegd. Tegenwoordig vragen steeds meer critici zich af of deze indeling nog wel houdbaar is door een schijnbare grote overlap in classificaties. Deze overlap werd in een recent onderzoek1 gestaafd. Daarin werd de samenhang onderzocht tussen klinische symptomen, bijbehorende metingen van neurocognitief gedrag, neurofysiologische hersenactivatie en dagelijkse functionele capaciteit bij 420 personen met een ernstige depressie, paniekstoornis of posttraumatische stressstoornis. De resultaten wijzen op zes subtypes die dwars door de oorspronkelijke DSM-diagnoses heen lopen: 1) spanning, 2) angstige opwinding, 3) anhedonie, 4) algemene angst, 5) melancholie, en 6) normatieve stemming. De subtypes onderscheiden zich op kenmerken van cognitieve controle, werkgeheugen, EEG-uitslagen bij een emotioneel beladen taak, sociaal functioneren, en emotionele veerkracht. Identificatie van deze subtypes brengt zinvolle verbanden aan het licht binnen een klachtenpatroon, wat niet geldt voor de huidige DSM-categorieën.

Bron:

  1. Transdiagnostic Symptom Clusters and Associations with Brain, Behavior, and Daily Function in Mood, Anxiety, and Trauma Disorders. Grisanzio K.A., e.a. (2017) JAMA Psychiatry. Published online, December 3, 2017.


Rationeel denken beschermt tegen psychische klachten

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-018-0002-2/MediaObjects/41480_2018_2_Fig1_HTML.jpg

Een van de eerste vormen van CGT is de rationeel emotieve therapie (RET). Volgens de RET zijn er twee soorten gedachten – rationele en irrationele – en vormen rationele gedachten de basis voor mentale gezondheid en weerbaarheid. Irrationele gedachten zijn rigide en niet gebaseerd op logica, en pragmatisch of empirisch bewijs. Uit een overzicht van naar de effectiviteit van RET1 blijkt dat er inderdaad een redelijk effect (r=0.34) is van irrationele gedachten op psychische klachten. Maar dat rationele gedachten ons zouden beschermen tegen stress, angst, somberheid en andere mentale rampspoed; daarvoor was vooralsnog geen duidelijkheid. Oltean & David onderzochten dit in een meta-analyse2 en vonden inderdaad een negatief verband tussen rationele gedachten en psychische klachten (r=-0.31). Hoe meer rationele gedachten iemand heeft, of hoe beter iemand die kan hanteren, hoe lager de kans op mentale stoornissen. Deze relatie wordt volgens de onderzoekers vooral verklaard door rationele gedachten over zichzelf, de ander, en het leven: wanneer iemand zichzelf, anderen en het leven onvoorwaardelijk accepteert, is iemands weerbaarheid nog sterker dan bij andere rationele gedachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gedachten voor het interpreteren van tegenslag (‘het is erg naar wat er gebeurd is,

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem GZ-psychologie een maand gratis op proef. Tijdens deze maand heb je onbeperkt toegang tot alle content. Na een maand stopt het proefabonnement automatisch.


    Al abonnee? Log dan in