Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuws

Premium
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-017-0002-7/MediaObjects/41480_2017_2_Fig1_HTML.jpg

Depressief door voorbehoedsmiddel?

Vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken, lopen meer risico om later in hun leven te worden gediagnosticeerd met depressie en om een antidepressivum voorgeschreven te krijgen. Dat blijkt uit een grootschalig Deens onderzoek.

Sinds de jaren zeventig heeft het gebruik van hormonale anticonceptie een grote vlucht genomen, en tegenwoordig slikken miljoenen vrouwen ‘de pil’. Destijds kwamen er van deze hormonale anticonceptie al snel allerlei varianten op de markt, zoals de hormonenspiraal en hormonenpleister. De twee belangrijkste bestanddelen van hormonale anticonceptie zijn progestageen en oestrogeen. Het eerste hormoon beschermt tegen zwangerschap, het tweede is voornamelijk toegevoegd om een regelmatige menstruatiecyclus te genereren. De bij vrouwen van nature aanwezige hormonen oestrogeen en progesteron zijn naar verluidt echter ook van invloed op depressieve symptomen. Het slikken van extra progestageen en oestrogeen via hormonale anticonceptie, zou ook verband kunnen houden met depressie. Tot nog toe bestond daarvoor echter weinig klinisch bewijs. De prospectieve cohortstudie onder een miljoen Deense vrouwen toont aan dat vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken inderdaad meer risico lopen om later een antidepressivum voorgeschreven te krijgen en (in mindere mate ook) te worden gediagnosticeerd met depressie.

Bron: Association of Hormonal Contraception with Depression. Charlotte Wessel Skovlund, MSc; et al. JAMA Psychiatry. 2016; 73(11): 1154-1162.


https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-017-0002-7/MediaObjects/41480_2017_2_Fig2_HTML.jpg

Supranet werkt aan suïcidepreventie ggz-instellingen

Ten minste veertig procent van de suïcideplegers is in zorg bij de ggz. Toch is het aantal suïcides in de afgelopen vijf jaar met dertig pro- cent gestegen (in 2015 pleegden 1.871 mensen suïcide). In suïcidepreventie valt er voor de ggz-instellingen blijkbaar nog een wereld te winnen, bijvoorbeeld met vroege signalering, behandeling volgens de richtlijnen, veiligheid en continuïteit van zorg, het betrekken van de naasten, en het delen van de goede voorbeelden en ervaringen. Supranet, een lerend netwerk van zorgaanbieders in de ggz, werkt aan betere suïcidepreventie in ggz-instellingen. Supranet zet in op gerichte zorgverbeteringen voor suïcidale patiënten, eenduidige registratie van suïcidaal gedrag en op een periodieke feedback van kwaliteitsinformatie die gekoppeld is aan verbetertrajecten.

Bron:
www.supranetggz.nl


https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-017-0002-7/MediaObjects/41480_2017_2_Fig3_HTML.jpg

Griepprik verhoogt risico op ass niet

Sommige ouders laten hun kind niet inenten, bijvoorbeeld omdat zij denken dat vaccinatie het risico een stoornis in het autistisch spectrum (ASS) vergroot. Dit is echter nooit bewezen. Ook vaccinatie tegen influenza (de griepprik) tijdens de zwangerschap wordt vaak in verband gebracht met een verhoogd risico op een kind met ASS.

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem GZ-psychologie een maand gratis op proef. Tijdens deze maand heb je onbeperkt toegang tot alle content. Na een maand stopt het proefabonnement automatisch.


    Al abonnee? Log dan in