Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuws

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-017-0002-7/MediaObjects/41480_2017_2_Fig1_HTML.jpg

Depressief door voorbehoedsmiddel?

Vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken, lopen meer risico om later in hun leven te worden gediagnosticeerd met depressie en om een antidepressivum voorgeschreven te krijgen. Dat blijkt uit een grootschalig Deens onderzoek.

Sinds de jaren zeventig heeft het gebruik van hormonale anticonceptie een grote vlucht genomen, en tegenwoordig slikken miljoenen vrouwen ‘de pil’. Destijds kwamen er van deze hormonale anticonceptie al snel allerlei varianten op de markt, zoals de hormonenspiraal en hormonenpleister. De twee belangrijkste bestanddelen van hormonale anticonceptie zijn progestageen en oestrogeen. Het eerste hormoon beschermt tegen zwangerschap, het tweede is voornamelijk toegevoegd om een regelmatige menstruatiecyclus te genereren. De bij vrouwen van nature aanwezige hormonen oestrogeen en progesteron zijn naar verluidt echter ook van invloed op depressieve symptomen. Het slikken van extra progestageen en oestrogeen via hormonale anticonceptie, zou ook verband kunnen houden met depressie. Tot nog toe bestond daarvoor echter weinig klinisch bewijs. De prospectieve cohortstudie onder een miljoen Deense vrouwen toont aan dat vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken inderdaad meer risico lopen om later een antidepressivum voorgeschreven te krijgen en (in mindere mate ook) te worden gediagnosticeerd met depressie.

Bron: Association of Hormonal Contraception with Depression. Charlotte Wessel Skovlund, MSc; et al. JAMA Psychiatry. 2016; 73(11): 1154-1162.


https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-017-0002-7/MediaObjects/41480_2017_2_Fig2_HTML.jpg

Supranet werkt aan suïcidepreventie ggz-instellingen

Ten minste veertig procent van de suïcideplegers is in zorg bij de ggz. Toch is het aantal suïcides in de afgelopen vijf jaar met dertig

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in