Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwtjes en wetenswaardigheden

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-018-0020-0/MediaObjects/41480_2018_20_Fig1_HTML.jpg

‘Dilemma’s en innovaties in de diagnostiek’

Terwijl een van de zwaarste stormen uit de Nederlandse geschiedenis over ons land raasde, schreef de NVGzP op 18 januari 2018 ‘geschiedenis’. Het 20-jarig bestaan van de gz-psycholoog en het 5-jarig bestaan van de NVGzP waren aanleiding voor het organiseren van het congres ‘Dilemma’s en innovaties in de diagnostiek’. Een verslag.

Nadat de deelnemers de opkomende storm buiten hadden getrotseerd, heetten Huib van Dis en Anneloes van Baar hen van harte welkom en gaven zij een vooruitblik op de dag. Daarbij lichtten zij ook de interactieve tool toe die tijdens het congres werd gebruikt.

Wat telt als een stoornis?

In de Plenaire sessies hield Trudy Dehue, hoogleraar wetenschapstheorie en wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit Groningen, een inspirerend verhaal over de DSM-5 die bij de introductie tot veel discussie heeft geleid. Dehue trakteerde de aanwezigen op een kritische, historische en wetenschapsfilosofische analyse over categorisering en psychiatrische classificatie. ‘De DSM is het boek waarin psychiaters menselijke eigenschappen tot hun domein verklaren’, aldus Dehue.

Psychofarmacologie: de balans tussen ‘benefit’ en ‘harm’

Elke gz-psycholoog ziet in de klinische praktijk patiënten die psychofarmaca gebruiken en het gebruik van antidepressiva, AHDH-medicatie en antipsychotica neemt toe. In een interactieve lezing ging Dick Bijl, hoofd van het International Society of Drug Bulletins (ISDB) en voormalig hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin, in op de achtergronden van het onderzoek naar de effecten van psychofarmaca, en vertelde hij over de afweging tussen ‘benefit’ en ‘harm’.

Deelnemers konden kiezen uit de volgende themasessies:

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in