Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwtjes en wetenswaardigheden

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-018-0035-6/MediaObjects/41480_2018_35_Fig1_HTML.jpg

Angst: van monster tot stille kracht

Emeritus hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Frits Boer schreef dit boek in nauwe samenwerking met hoogleraar evidence-based psychiatrie Ton van Balkon. Hij legt op toegankelijke wijze uit wat angst is, wat je zelf kunt doen als je last hebt van overmatige angstklachten en welke hulp er voorhanden is. In het boek worden citaten aangehaald van mensen die kampen met angstklachten en die vertellen hoe ze daarmee omgaan. Om het taboe te doorbreken komen ook bekende mensen zoals Sylvia Witteman, de schrijver Karl Ove Knausgård en de cabaretière Marjolijn van Kooten aan bod.

Frits Boer, die zelf lijdt aan spreekangst, beschrijft eerst uitvoerig wat de functie van angst is, hoe angst werkt en wat de rol van bepaalde hersengebieden en van de opvoeding daarbij is. Daarna gaat hij in op verschillende soorten angstklachten en angststoornissen.

Vervolgens beantwoordt Boer de vraag hoe we kunnen omgaan met overmatige angst. Hij wijst de lezer op informatieve websites en verenigingen, besteedt aandacht aan ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen en behandelt ook geschikte medicatie. Verder gaat hij in op methoden uit de gedragstherapie en cognitieve therapie. Boer lijkt zelf voorstander van ACT-therapie: accepteren dat angst onderdeel van je leven uitmaakt en uitvinden hoe je met die angst zin kunt geven aan je leven. Een informatief boek voor mensen met angstklachten, met als enige bezwaar dat het misschien te allesomvattend wil zijn.

  • Boer, F., (2018). Angst.

  • Van Monster tot stille kracht.

  • De Tijdstroom, Utrecht.


https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-018-0035-6/MediaObjects/41480_2018_35_Fig2_HTML.jpg

Anders mooi, leven met Pippa

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in